Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Indemnizațiile pentru copiii adoptivi, majorate, în lipsa finanțelor necesare

7 sep. 2016,, 17:22   Societate
2614 1

Правительство утвердило увеличение пособий для усыновленных детей, а необходимые финансы отсутствуют
Foto: totul.md

La propunerea Ministerului Muncii, Guvernul a aprobat unele modificări în Regulamentul cu privire la condiţiile de stabilire şi plată a indemnizaţiilor pentru copiii adoptaţi şi cei aflaţi sub tutelă/curatelă.


Începînd cu 1 ianuarie 2016, indemnizaţia pentru fiecare copil adoptat sau aflat sub tutelă/curatelă se va majora cu 100 de lei și va constitui 800 de lei.

În nota informativă a Ministerului Muncii se afirmă că costul lunar al majorării cu 100 de lei (de la 700 de lei la 800 de lei) al cuantumului indemnizațiilor pentru cca 61 de mii de copii adoptivi și aflați sub tutelă va constitui 6,1 milioane de lei. Și că în bugetul pentru anul 2016 au fost prevăzute alocații pentru aceste indemnizații în sumă de 48,3 mil. lei.
O simplă aritmetică ne spune că pentru 61 de mii de copii cei 800 de lei pe lună, sînt necesare anual surse financiare de 686 mil. lei.

Deci, majorarea indemnizațiilor de-jure s-a legiferat, pe cînd cu executarea vor fi probleme, din lipsă de finanțe. E foarte posibil că, pentru a-și îndeplini obligația și rezolva problema în cauză, se vor identifica surse financiare suplimentare și se va modifica/corecta bugetul pentru anul curent.

Dar acest mod de adoptare a deciziilor ce țin de finanțe, fără a identifica prealabil sursa de venit respectivă este o încălcare gravă a legislației, care nu permite asemenea lucruri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?