Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vechea problemă a capitalei bate din nou în nasul locuitorilor

18 aug. 2016,, 11:10   Capitala
3483 4
Старая проблема вновь напомнила о себе жителям столицы
Foto: trm.md

Mirosul neplăcut de la periferia capitalei devine tot mai pronunţat, mai ales, pe vreme caniculară. Staţia de epurare din capitală ar putea intra în reparaţii abia peste un an,în condiţiile când autorităţile vor ajusta tarifele la apă, relatează Mesager.


De șapte ani sacii din geotextil sunt cei care îi scapă pe chişinăuieni de mirosul neplăcut. Totuşi nu în totalitate şi asta pentru că deşi sunt plini aceştia sunt schimbaţi doar în perioada rece a anului.

Locuitorii din preajmă spun că le este greu să lupte cu mirosul îngrozitor, în special, când afară sunt peste 30 de Celsius.

În primăvara acestui an, autorităţile locale au lansat o licitaţie în vederea stabilirii firmei ce se va ocupa de modernizarea Staţiei de epurare. Numele acesteia se va afla însă abia la sfârșitul lunii septembrie.

Pentru lucrări vor fi cheltuite circa 26 de milioane de euro. Banii vor parveni din creditul contractat de către „Apă-Canal Chişinău” de la BERD şi BEI, în valoare totală de 64 de milioane de euro, dintre care 14 milioane sub formă de grant. În cazul în care nu vor fi îndeplinite condiţiile creditorilor, există un mare risc să nu vedem aceşti bani.

Modernizarea Staţiei de epurare presupune instalarea unei linii de tratare a nămolului cu deshidratare mecanică de tip închis. Acest fapt ar duce la dispariţia în totalitate a mirosului neplăcut. Mai mult, în urma procesării nămolului se va putea obţine biogaz.

Staţia de epurare a fost construită în anul 1968. De atunci nu au fost făcute reparaţii capitale, acum 14 ani fiind schimbat doar sistemul de aerare a apei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?