Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Anul acesta, agricultorii se bucură de o recoltă bogată de grîu (VIDEO)

10 aug. 2016,, 13:36   Economie
3631 0

В этом году фермеры радуются богатому урожаю пшеницы
Foto: noi.md

În acest an, agricultorii din Republica Moldova se pot bucura de o recolta de grîu considerabilă.


Potrivit datelor preliminare prezentate de Ministerul Agriculturii, anul acesta este atestată cea mai mare cantitate de grîu recoltată în ultimii ani, informează NOI.md.

Datele preliminare arată că, de pe cele 371 mii de hectare semănate cu grîu, volumul global al recoltei atinge 1,283 mii tone de grîu, iar media pentru un hectar este de 3,1 tone. Recolta a început în luna iunie și a durat aproximativ o lună, în condițiile unui timp favorabil.

„Este unul dintre cele mai bune rezultate, înregistrat în ultimii ani. A fost un an benefic nu numai pentru grîul din Republica Moldova, dar și pentru multe alte țări, la nivel global. În Ucraina, Rusia și România este atestată o recoltă record, la fel, ca și în țările ce joacă un rol important pe piața internațională, ceea ce va influența automat prețul de comercializare a acestuia”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama.

Volumul producției din anul curent este cu 39% mai mare decît în anul 2015 și cu circa 47% mai mare decît media pe ultimii cinci ani.

În raioanele din nordul țării media de recoltare a grîului pentru un hectar este de 3,78 tone, însă la Florești au fost înregistrate și cinci tone la hectar, la Dondușeni – 4,1 tone pe hectar. În centrul țării agricultorii au adunat cîte 3,75 tone la hectar, însă datorită ploilor din Șoldănești, acolo s-au strîns și cîte 4 tone la hectar, în Criuleni – 3,9 tone la hectar. În sud recolta constituie 3,6 tone la hectare, în Taraclia însă această medie a fost depășită, adunîndu-se cîte 4,26 tone la hectar, în Leova – 4,21 tone la hectar. În UTA Găgăuzia a fost înregistrată o medie de circa 3,45 tone la hectar, iar la Comrat au fost recoltate și 3,63 tone la hectar, la Vulcănești- 3,54 tone la hectar.

La fel, rezultate bune sînt la recolta de orz, fiind adunate circa 260 mii tone. Totodată, recolta de rapiță anul acesta este de două ori mai mare, comparativ cu anul 2015 – 45 mii tone, cu 2,5 tone la hectar.

Prețul de achiziție a unui kilogram de grîu la ora actuală este de 2,20 pînă la 2,80 lei. Prețul final va fi stabilit în luna septembrie.

Din totalul de recoltei de grîu din anul acesta, 55% este grîu alimentar, ceea ce-ar însemna aproximativ 800 mii tone. Această cantitate considerabilă, potrivit MinisteruluiAgriculturii și Industriei Alimentare, va permite asigurarea populației cu grîu, dar și exportul acestuia peste hotarele țării.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?