Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În 2015, Moldova a achitat din buget satisfacții de 284 de mii de euro

3 aug. 2016,, 08:30   Politică
2845 0
В 2015г. Молдова выплатила из бюджета 284 тыс. евро сатисфакций
Foto: mail.ru

Guvernul preconizează să examineze în cadrul ședinței din 3 august curent 20 de chestiuni, inclusiv, remanierile de cadre, informează NOI.md.


Agentul guvernamental pentru CEDO va prezenta spre aprobare Parlamentului un raport privind executarea hotărîrilor și deciziilor CEDO pentru anul 2015. În conformitate cu raportul anul trecut CTDO a adoptat 33 de hotărîri și decizii. Suma totală pentru satisfacție acordată de CEDO este de 284 mii. euro. Constatăm că CEDO s-a pronunțat pe cazurile de încălcare a condițiilor de detenție, refuzul autorităților de a efectua investigații în cazurile pretinselor încălcări ale legii și neexecutarea hotărîrilor instanțelor judecătorești naționale. În general, raportul doar transpune textele deciziilor CEDO pe cazurile examinate și nu conține propuneri concrete, precum cere Legea cu privire la agentul guvernamental, precum: luarea măsurilor pentru prevenirea constatării de către CEDO a încălcărilor Convenţiei în cauzele îndreptate împotriva Republicii Moldova, întreprinderea măsurilor pentru remedierea pretinselor încălcări ale Convenţiei şi pentru repararea prejudiciilor cauzate și a propunerilor către autorităţi de adoptare a măsurilor de implementare adecvată a Convenţiei şi de aplicare a standardelor de respectare a drepturilor omului instituite prin jurisprudenţa Curţii Europene.

Ministerul Muncii va prezenta un proiect de completare a unor legi. Completările sînt propuse în vederea executării unor Directive ale CE din anii 2004 și 2006 și țin de concretizarea interzicerii stabilirii unor diferențe pe criterii de sex la angajarea în cîmpul muncii în legile cu privire la: sindicate, cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, cu privire la asigurări și cu privire la funcția publică.

Ministerul Culturii va prezenta un proiect de lege cu privire la completarea unor legi. Există propunerea ca legile privind administrația publică locală și cea cu privire la descentralizarea administrativă să fie completate cu punctul referitor la responsabilitatea organelor respective privind protejarea patrimoniului cultural imobil.

Ministerul Culturii va mai prezenta un proiect de hotărîre cu privire la constituirea Centrului Național de Formare și Analiză în Domeniul Culturii. Formarea Centrului este prevăzută în Strategia de dezvoltare a culturii “Cultura 2020”, aprobată de Guvern în anul 2014. Statutul, structura și efectivul-limită a statelor vor fi aprobate de minister ulterior. Este preconizat ca atribuțiile de bază ale Centrului vor fi: instruirea angajaților din domeniul culturii, dezvoltarea competențelor angajaților și promovarea patrimoniului cultural național, prin activitatea educațională. Pentru finanțarea Centrului vor fi necesare surse financiare de cca 1 mil. lei anual.

SIS va prezenta un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea terorismului și abrogarea Legii existente, aprobată în anul 2001. Se afirmă, precum că proiectul respectiv a fost elaborat în conformitate cu unele prevederi indirecte din Planul de acțiuni pentru executarea cerințelor Acordului de Asociere RM-UE.

Ministerul Finanțelor va propune un proiect de lege privind completarea Legii privind indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor în Banca de Economii. Modificarea este propusă în legătură cu retragerea licenței de activitate a BEM și necesitatea executării hotărîrii Guvernului din anul 2015 privind aprobarea categoriilor de vîrstă ale deponenţilor Băncii de Economii pentru plata sumei indexate. Plata sumelor indexate a început în anul 2003 și la 16.10.2015, data retragerii licenței BEM, din bugetul de stat au fost achitate beneficiarilor de indexare cca 690 mil. lei. Conform cererilor depuse în anul 2015 urmează a fi achitate cca 720 mil. lei. Cоstul serviciilor acordate de către Î.S. «Poșta Moldovei» pentru recepționarea cererilor și achitarea sumelor respective va constitui cca 1 mil. lei anual.

În anul 2015 plata sumelor indexate se referea la deponenţii născuţi pînă în anul 1991, inclusiv, cei născuţi pînă în anul 1934.

Ministerul Economiei va propune completări la Regulamentul cu privire la modul de determinare şi comercializare a activelor neutilizate ale întreprinderilor. Se va propune ca regulamentul respectiv să se folosească și pentru comercializarea activelor parcurilor industriale. Și anume, ca și activele aflate în locațiune la rezidenții parcului industrial să le fie comercializate acestora prin concurs direct.

Ministerul Construcțiilor va propune un proiect al regulamentului cu privire la modul de evidență a persoanelor care necesită acordarea spațiului locativ în cămine și modul de folosire și administrare a căminelor. Prin aprobarea regulamentului respectiv se va abroga regulamentul existent, aprobat de Sovietul Miniștrilor RSSM nr.214 din 21.06.1984. Proiectul respectiv a fost elaborat în conformitate cu prevederile Legii cu privire la locuințe din anul 2015, care prevede, că în perioada studiilor şi activităţii de muncă, persoanele au dreptul să beneficieze de spaţiu locativ în cămine, în limita spaţiilor disponibile, în temeiul contractului de locaţiune.

Ministerul Mediului va propune un proiect al regulamentului privind efectuarea lucrărilor de împădurire a terenurilor cu destinație publică și privată. Obiectul lucrărilor de împădurire îl vor constitui terenurile degradate cu o suprafață nu mai mică de 5 ha.

Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor va prezenta un nou regulament al ministerului, structura aparatului ministerului și efectivul-limită. Efectivul existent de 45 unități va fi suplinit cu încă 4 unități. Structura aparatului ministerului rămîne neschimbată.

Ministerul Transporturilor va prezenta spre aprobare chestiunea cu privire la inițierea negocierilor asupra Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse în domeniul transportului rutier. În prezent relațiile în domeniul transportului rutier cu Federația Rusă sînt reglementate de Acordul încheiat între Ministerul Transporturilor Moldovei și Ministerul Transporturilor Rusie, semnat în anul 1993.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?