Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

IDIS Viitorul critică Proiectul legii privind subvenţionarea în agricultură

22 iul. 2016,, 15:55   Economie
2571 0
IDIS Viitorul считает целесообразным дополнить законопроект о субсидиях в сельском хозяйстве
Fotо: trm.md

Experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” consideră raţională şi necesară completarea Legii privind subvenţionarea în agricultură.


Despre aceasta se vorbeşte în cercetarea prezentată vineri de institut.

Expertul Viorel Chivriga a spus că legea în redacţia actuală este lipsită de sens şi ar trebui adoptată doar după ce vor fi incluse rezultatele rapoartelor Centrului Naţional Anticorupţie, precum şi ale expertizelor juridice, economice şi ştiinţifice.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor (FNF), Valeriu Cosarciuc, a spus că "agricultura necesită achitări directe deja astăzi, nu în anul 2020, cum prevede legea".

Autorii cercetării consideră că este necesar să fie desfăşurată o evaluare cantitativă şi calitativă a subvenţionării pentru dezvoltarea sectorului agroindustrial. Pentru aceasta este necesar de folosit un spectru mai larg de indicatori, care ar arăta efectul real al sprijinului financiar de stat.

"Eficienţa trebuie evaluată după volumul de producere, cifra întreprinderilor, exportul de marfă, noi locuri de muncă şi sporirea calităţii produsului", a spus Chivriga.

Experţii mai consideră că actualul mecanism de subvenţionare pentru procurarea tehnicii agricole necesită revizuire.

El se pronunţă pentru faptul ca asistenţa de stat să fie acordată "unui număr mai mare de fermieri din diferite ramuri ale agriculturii, cel puţin pe o perioadă scurtă de timp". În primul rînd, aceasta îi vizează pe crescătorii de legume şi animale, cărora le este dificil să concureze cu furnizorii străini.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?