X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova a fost adoptată noua lege cu privire la întreprinderile mici și mijlocii

22 iul. 2016,, 11:15   Business
8915 1
В Молдове принят новый Закон о малых и средних предприятиях
Foto: day.az

Parlamentul Moldovei a aprobat în lectură finală noua lege cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, informează NOI.md.


Documentul determină cadrul legislativ pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii din Moldova, măsurile pentru stimularea și dezvoltarea durabilă a ramurii ÎMM prin îmbunătățirea cadrului legislativ și condițiilor economice pentru activitatea întreprinderilor din acest sector.

Legea are menirea să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii și să stimuleze activitatea ÎMM-urilor în domeniul investigațiilor, elaborărilor și inovațiilor.

În categoria ÎMM sînt incluse întreprinderile cu numărul de angajați de la 9 pînă la 250 de persoane, volumul de vînzări de la 3 mil. pînă la 50 mil. lei pe an și volumul total de active de la 3 mil. pînă la 50 mil. lei.

Documentul prevede crearea pe lîngă Guvernul Moldovei a Consiliului consultativ pentru dezvoltarea sectorului ÎMM, care va efectua analiza competitivității, dezvoltării ramurii, mediului de antreprenoriat, va formula recomandări în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri pentru ÎMM. Consiliul va servi drept platformă de dialog între antreprenori și organizațiile de stat în scopul asigurării în mediul de afaceri a posibilității de a participa la perfecționarea cadrului legislativ și normativ.

Legea stipulează, de asemenea, categoriile susținerii de către stat a sectorului ÎMM – atît din partea organelor centrale ale puterii, cît și a administrației publice locale. Mijloacele pentru finanțarea proiectelor și programelor de suport pentru sectorul ÎMM vor fi alocate de la buget, precum și din finanțarea partenerilor de dezvoltare. Este prevăzută, de asemenea, crearea Fondului de stat pentru garantarea creditelor ÎMM, simplificarea accesului la finanțare și prioritar la achizițiile de stat.

În acest mod, antreprenorii care nu dispun de resurse suficiente pentru dezvoltarea businessului pot solicita asistență de la Fondul de garantare a creditelor întreprinderilor care nu au asigurare suficientă, cu garanția rambursării creditului în condițiile stipulate.

Documentul prevede dezvoltarea antreprenoriatului și pregătirea profesională a specialiștilor ÎMM, suportul prin acordarea consultațiilor, serviciilor informaționale, stimularea inovațiilor etc. Pentru sporirea competitivității și dezvoltării spiritului de antreprenoriat în rîndurile tineretului, proiectul de lege prevede implementarea instruirii în domeniul afacerilor la toate nivelele sistemului de învățămînt. În conformitate cu noile prevederi, controalele de stat efectuate pe parcursul primilor trei ani de activitate a întreprinderilor vor avea caracter consultativ, cu excepția cazurilor de constatare a contravențiilor.

Conform datelor Ministerului Economiei, ÎMM din Moldova le revin 97,4% din numărul total de întreprinderi din țară, precum și 56,2% din numărul total al populației angajate a țării. Veniturile de pe urma vînzărilor sectorului ÎMM constituie 33,4% din toate veniturile în economie, iar cota ÎMM în PIB-ul țării este de 32,2%.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?