Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

UE, după OSCE, este împotriva interdicției televiziunii rusești în Moldova

14 iul. 2016,, 17:25   Societate
3477 3
ЕС вслед за ОБСЕ – против запрета российского ТВ в Молдове
Foto: ria.ru

Uniunea Europeană a recomandat autorităților moldovenești să studieze amănunțit recomandările OSCE și cele ale Consiliului Europei cu privire la amendamentele la Codul Audiovizualului, care prevăd interzicerea difuzării programelor de televiziune rusești în Moldova.


Acest lucru este menționat în comentariul oficial al reprezentanților UE, publicat de NewsMaker. Ei se tem că, în cazul adoptării modificărilor în lectura finală, volumul pieței audiovizualului din Moldova se va reduce semnificativ, relatează NOI.md.

Conducerea Uniunii Europene recomandă autorităților moldovenești să apeleze după recomandări la OSCE, Consiliul Europei și, respectiv, UE, la adoptarea noului Cod al Audiovizualului. Structura și-a exprimat speranța că aceste recomandări vor fi studiate detaliat pînă la examinarea modificărilor în a doua și ultima lectură. Potrivit reprezentanților oficiali ai UE, doar în acest caz „va fi asigurat cadrul legal care va consolida independența și calitatea spațiului mediatic”.



Reamintim că Parlamentul a adoptat în prima lectură la ședința plenară din 7 iulie un pachet de amendamente la Codul Audiovizualului. Cele mai controversate sînt prevederile care vizează schimbarea echilibrului lingvistic la difuzarea emisiunilor informaționale și analitice de către posturile de televiziune locale. Potrivit modificărilor, posturile de televiziune sînt obligate să difuzeze emisiuni informaționale și analitice, în volum de 100 la sută, din care 80 la sută trebuie să fie în limba română.

La 11 iulie MAE al Rusiei a publicat un comentariu cu reacția oficială a Kremlinului la această decizie. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat acest lucru drept un pas inamical, întreprins pe fondul activizării dialogului politic moldo-rus”.


Ieri, 13 iulie, reprezentanții OSCE au publicat scrisoarea specialistului Organizației în domeniul dreptului mass-media, Dunja Mijatovic, care s-a adresat președintelui Parlamentului, Andrian Candu. Activista a calificat măsurile de restricționare selectivă a accesului cetățenilor la contentul TV străine drept „excesive și ineficiente” și a recomandat revizuirea acestora.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?