X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ionesii: Dacă fluxul de importuri din Ucraina se va majora tare, vom institui măsuri de protecție

20 noi. 2015,, 14:30   Parerile expertilor
3433 0

Ионесий: Если поток импорта из Украины сильно увеличится, введем защитные меры
Foto: elldor.info

După producătorii de lactate, au solicitat Guvernului sprijin producătorii de carne de găină. „Dacă fluxul de mărfuri de import se va majora foarte mult și va cauza prejudicii producătorilor noștri, vom institui măsuri de protecție, spre exemplu, taxe sau cote”, a comunicat șefa Direcției generale politici comerciale a Ministerului Economiei, Inga Ionesii, intervievată de NOI.md.

Se știe că Rusia instituie embargo, de la 1 ianuarie 2016, la produsele alimentare fabricate în Ucraina. Totodată, UE nu va compensa aceste pierderi . Moldova este piața care în primul rînd va fi invadată de mărfuri ucrainene.

„Producătorii noștri nici astăzi nu sînt gata de concurența cu mărfurile de import, dar acest fapt nu semnifică că ei vor dispărea. Vom ține situația sub control, vom monitoriza fluxurile de importuri. Dacă ele se vor majora cu mult și vor cauza prejudicii producătorilor noștri, vom institui măsuri de protecție, spre exemplu, taxe sau cote. Aceasta depinde de mărfuri și de volumele livrate pe piața noastră. În orice caz, există reguli conform cărora se aplică măsuri de protecție. În primul rînd, este necesar de demonstrat că într-adevăr a fost cauzat prejudiciu producătorilor autohtoni și economiei țării. Deocamdată nu dispunem de astfel de date”, a spus Ionesii.

Primele au dat semnalul de alarmă în legătură cu aceasta întreprinderile din industria produselor lactate. Ministerul Economiei a transmis Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate „Lapte” o anchetă pentru completare și a solicitat să prezinte analiza, pentru a examina chestiunea privind măsurile de protecție. În orice caz, aceste măsuri sînt provizorii –pe un an, maximum doi.

După cum a menționat specialista de la Ministerul Economiei, măsurile vor fi realizate pentru a oferi producătorilor autohtoni posibilitatea de a-și pune la punct managementul și a-și revizui propria politică de producție, a-și identifica mijloace pentru investiții și dezvoltare, adică timp pentru a se fortifica într-o oarecare măsură.

„Trebuie însă să înțelegem că în problema protecției pieței există momente foarte delicate. Instituind bariere de protecție, am putea să ne confruntăm cu probleme mult mai mari din partea partenerilor noștri. Există diferite interese și în alte ramuri, de aceea, problema în cauză trebuie tratată cu precauție, cu argumente ponderabile. Trebuie să ținem cont și de faptul că piața noastră este mică, spre exemplu, producerea autohtonă de lactate sub aspectul modernizării cedează celei ucrainene, pentru că în țara vecină s-au făcut multe investiții străine în această ramură. Are importanță și costul resurselor energetice, și volumul producției, ceea ce, de asemenea, influențează asupra prețului mărfurilor”, a menționat Inga Ionesii.

În opinia ei, este necesară munca în comun a Guvernului și producătorilor nu numai sub aspectul înlăturării unor obstacole, dar și al dezvoltării producției proprii, atrăgînd investiții, ridicînd standardele de calitate. Pentru întreprinderi este complicat să se dezvolte cu un volum mic de producție, pe o piață internă mică nu se poate conta pe un beneficiu mare. Trebuie căutate posibilități de majorare a competitivității mărfurilor noastre și penetrarea unor noi piețe de desfacere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?