Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Iniţiativa PLDM-PSRM de revizuire a Constituţiei, restituită de Curtea Constituțională

11 noi. 2015,, 11:23   Puterea
1921 4

Iniţiativa PLDM-PSRM de revizuire a Constituţiei, restituită de Curtea Constituțională
Foto: noi.md

Sesizarea comună a fracţiunilor PLDM și PSRM privind avizarea iniţiativei de revizuire a unor articole din Constituţie a fost restituită celor două fracțiuni. Curtea Constituțională a refuzat să examineze proiectul de lege, din cauza unor incoerențe ce se conțin în textul sesizării, informează NOI.md.

Potrivit Curții, proiectul de lege conține o contradicție, deoarece nu e clar cum intenționează să modifice Constituția cele două partide – pe cale parlamentară sau prin referendum. Astfel, deşi în titlul proiectului de lege se menţionează „Parlamentul Republicii Moldova”, în calitate de autoritate prezumtivă a adoptării legii pentru modificarea Constituţiei, în preambulul proiectului de lege se menţionează că aceasta este adoptată de către „popor”: „Noi, poporul Republicii Moldova, exercitîndu-ne în mod direct suveranitatea naţională […], adoptăm prezenta lege”.

De asemenea, o propoziţie din proiectul legii nu este terminată, astfel încît Curtea nu este în măsură să înţeleagă, nici măcar să deducă, care este intenţia autorilor. Curtea a restituit sesizarea, solicitînd autorilor să înlăture deficiențele semnalate.

Potrivit Curții Constituționale, acest fapt nu împiedică depunerea ulterioară a proiectului, după înlăturarea erorilor depistate. Proiectul revizuit urmează a fi semnat din nou de cel puțin 34 de deputați, așa cum prevede Constituția.

Precizăm că inițiativa comună a celor două formațiuni prevede revenirea la alegerea șefului statului prin vot direct de către popor. Potrivit autorilor inițiativei, aceste modificări constituționale urmau a fi supuse votului în Parlament.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?