Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Cine ii trimite pe soldatii americani in Siria? Vladimir Putin!

2 noi. 2015,, 01:00   Externe
5108 9

Foto: ruvr.ru

De-a lungul ultimilor ani, numerosi politicieni americani i-au cerut presedintelui Barack Obama sa decida actiuni ferme in Siria, dar numai acum, cand Rusia a intervenit in conflictul din aceasta tara, liderul de la Casa Alba a acceptat sa trimita un mic contingent pentru a acorda ajutor opozitiei siriene, scrie Foreing Policy.

Aproximativ 50 de militari americani vor pleca in Siria pentru a oferi consultanta si pentru a antrena opozitia siriana, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest.

"Earnest ar fi trebuit sa spuna ca soltatii SUA pleaca in SUA pentru ca sunt trimisi acolo de Vladimir Putin", a comentat Foreing Policy. Autorul articolului explica: daca Moscova nu si-ar fi expediat avioanele in Siria, SUA nu s-ar fi simtit obligate sa acorde, intr-un final, sustinere aliatilor sai din Siria, care lupta atat impotriva gruparii Statul Islamic, cat si a regimului Bashar al-Assad.

Semnatarul materialului subliniaza, in context, ca adevaratul scop al operatiunii Rusiei in Siria ramane inca neclar. In opina jurnalistului, presedintele Putin vrea, probabil, sa detina un cuvant greu de spus in alegerea succesorului lui Assad, in cazul in care Kremlinul ar fi de acord cu debarcarea acestuia. "Daca restul tarii va fi bombarbad, iar oamenii vor continua sa fuga in Europa, intarind poztiile nationalistilor in defavoarea proeuropenilor, Putin nu va avea decat de castigat. In realitate, Tarzanul de la Kremlin va avea un castig dublu", estimeaza Foreing Policy.

Desigur, continua autorul articol, substrat politic are si operatiunea americanilor. Din punctul de vedere al politicii interne, Obama incearca sa stearga impresia de indiferenta, demonstrand ca incercarile de a antrena opozitia siriana nu au fost in zadar. Iar din punctul de vedere al politicii externe, prezenta militarilor in Siria va permite Washingtonuui sa pretinda la participarea in negocierile multilaterale privind viitorul Siriei.

In plus, procedand astfel, America arata Moscovei ca situatia din Siria s-ar putea compleca, pentru ca scopurile Statelor Unite si ale Rusiei nu coincid intotdeauna.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?