Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Lazăr: Acordul nu a justificat aşteptările agricultorilor

24 oct. 2015,, 13:00   Economie
3983 3
Лазэр: соглашение не оправдало надежд сельхозпроизводителей
Foto: noi.md
Acordul privind zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător UE-RM (DCFTA) nu a justificat aşteptările agricultorilor, a declarat vineri, la conferinţa internaţională "Valorificarea la maximum a ZLSAC", preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Moldova, Valeriu Lazăr.

Funcţionarul a spus la întrevederea cu Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, că "după semnarea Acordului situaţia s-a înrăutăţit, pieţele UE nu au compensat toate pierderile şi nu s-a exportat tot ce s-a planificat".

"A trecut un an, rezultatele au fost însumate. Ar trebui să desfăşurăm o analiză şi să înţelegem de ce economia RM nu a beneficiat de toate avantajele? Dacă luăm legislaţia UE, standardele şi practica întreprinderilor europene, aceasta înseamnă cheltuieli, iar sectorul financiar nu contribuie la acoperirea lor. Cum să folosim cel mai eficient acest acord? Este necesar de a selecta un program mai real, având în vedere modificările din regiune", consideră Lazăr.

Potrivit spuselor sale, "întreprinderile moldoveneşti nu sunt capabile să acopere toate cheltuielile, pentru a corespunde standardelor UE, astfel realizarea programului durează".

El a propus societăţii, Guvernului şi partenerilor "să revadă programul de activitate şi să-l facă mai real".

"Referitor la piaţa Rusiei vreau să spun că este comodă, oamenii s-au obişnuit cu ea, iar piaţa UE este dificilă, însă acordă mai multe oportunităţi", a spus Lazăr.

Comisarul european pentru comerţ amenţionat că "nu toate aşteptările au fost justificate, dar am reuşit să minimizăm consecinţele embargoului rusesc şi crizei. UE este parteneri important pentru Moldova şi va contribui la diminuarea dependenţei de alţi parteneri".

"Voi ca mediu de afaceri vă puteţi juca rolul, explicând avantajele şi oporutnităţile acestui proiect. Este important de a continua reformele", a spus ea.

Malmstrom a menţionat că "UE sprijină în continuare Moldova, va relua sprijinul bugetar, dar dacă va fi semnat acordul cu FMI".

Ea consideră că "programul de acţiuni, propus Moldovei este irealizabil".

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc a spus că "societatea din Moldova a aşteptat prea multe de la DCFTA".

"Majoritatea au crezut că după acord va fi paradis, dar nu au înţeles că multe depind de noi şi este necesar să realizăm reforme pentru a adapta economia la standardele internaţionale. Republica Moldova a avut o serie de şocuri, care au dat un rezultat negativ pentru sectorul privat. Ar trebui să ne bucure faptul că temerile exprimate privind prăbuşirea pieţei moldoveneşti nu s-au adeverit. Am majorat importul, predomină componentele investiţionale, iar situaţia din ţară, în legătură cu sectorul bancar, a păstrat aceste elemente. Dar noi vom lucra pentru soluţionarea acestor probleme, pentru ca peste câţiva ani să devină vizibile rezultatele şi piaţa UE să devină mai accesibilă", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?