X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Tulbure: Puterea și protestatarii se află într-o „confruntare stranie”

13 oct. 2015,, 12:30   Politică
4056 0
Тулбуре: Власть и протестующие находятся в «странном противостоянии»
Foto: europalibera.org
„S-a creat o situație care poate fi calificată drept confruntare stranie, analogică cu perioada «războiului straniu» (lipsa aproape totală a acțiunilor militare pe frontul de est, Germania a folosit acest timp pentru pauză strategică)”, astfel a calificat actuala interacțiune a Platformei „DA” cu puterea Alexei Tulbure, fostul reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lîngă ONU, actualmente președinte al Adunării Cetățenești Helsinki în Republica Moldova, în cadrul unui talk-show la TV7, comunică NOI.md.

În opinia lui, protestatarii nu-și pot promova revendicările. Desigur, trebuie să ia loc la masa negocierilor, numai că pe ce se vor axa ele? Puterea are două soluții. Prima – să plece, deoarece în orice țară puterea ar pleca pe fundalul izolării financiare internaționale, cînd țara este calificată drept stat acaparat, cînd, în conformitate cu sondajele sociologice, 90% dintre populație nu te vor, în centrul capitalei sînt instalate două orășele de corturi și în fiecare duminică la mitinguri se adună cîteva zeci de mii de oameni. A doua soluție – puterea în regim de urgență face unele schimbări, spre exemplu, îi înlătură pe conducătorii compromiși ai Procuraturii Generale, Centrului Anticorupție, CEC etc. și numește noi conducători, ținînd cont de profesionalismul lor.

„Subiecte ale negocierilor ar trebui să fie chestiuni precum modul în care ar putea fi readusă Moldova în cadrul de drept, cum să se restabilească procedurile democratice distruse în țară, iar una dintre procedurile fundamentale o constituie alegerile, deoarece alegerile locale și parlamentare au fost fraudate. În acest sens puterea nu este legală sau legalitatea ei este foarte mică”, a declarat fostul diplomat.

Potrivit lui, protestatarii solicită reforme și prim-ministrul, de asemenea, vorbește despre necesitatea lor. Într-un asemenea caz, acest lucru îi convine, el pregătește un pachet de proiecte de legi reformatoare și merge cu el în parlament. „Numai că cine îl va vota? Streleț nu este un premier politic, el a fost «așezat» în funcție. El nu are sprijin politic. Oricît ar vorbi el despre reforme, în Parlament nimeni niciodată nu le va vota”, conchide Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?