Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Chișinăul subteran – un proiect al Imperiului Otoman

8 oct. 2015,, 09:45   Societate
6297 4
Foto: sputnik.md
În urma depistării a două tuneluri turcești, orașul a fost lipsit de două treceri subterane.
După publicarea informației privind catacombele de la Chișinău, precum și misterele și legendele legate de ele, la redacția portalului „Sputnik” au parvenit mesaje din partea locuitorilor Chișinăului, cu povestirile și versiunile despre ceea ce este ascuns în adîncul pământului sub capitala moldovenească.

Tunel cu o pretinsă origine medievală

Unul dintre interlocutorii portalului „Sputnik” a relatat despre faptul că, chipurile, în locul părții inferioare a centrului istoric, de unde și începea Chișinăul, anterior a fost un oraș total diferit. Și, chipurile, circa trei secole în urmă acest oraș a fost înghițit de pămînt, iar în locul lui ulterior au fost construite case, pe care au avut posibilitatea să le vadă încă Pușkin și Veltman, Ivan Liprandi și tînărul Lev Tolstoi.

Dorindu-și să se convingă de veridicitatea cuvintelor unui narator occidental, care ar putea fi o farsă nouă despre Kitej-grad, „Sputnik” a apelat la renumitul fotograf și corespondent Igor Vzorov, care din copilărie locuiește la Chișinău și cunoaște multe lucruri din istoria orașului natal.

„Majoritatea povestirilor despre tunelurile subterane de sub Chișinău nu sînt născocite. Printre ele sînt unele foarte vechi. Eu cunosc unul. Acesta se află în apropierea Colinei Pușkin, mai sus de clădirea istorică, numită în popor „Moara roșie”. Cîndva, pe acel deal se afla un obiect militar cu trei turnuri. Noi, băieții, tot încercam să ajungem pe teritoriul obiectului și eram mereu dați afară de pază, însă totuși am reușit să vedem ceea despre ce ne povesteau locuitorii vechi”, a relatat Vzorov.

Potrivit lui, localnicii, toți ca unul, afirmau că sub deal începeau tunelurile subterane săpate încă de turci. Ținînd cont de dominația otomană de trei sute de ani în Moldova, cele mai recente tuneluri ar fi datate din sfîrșitul secolului XVIII – începutul secolului al XIX-lea.

„Mai tîrziu am discutat cu istoricii și etnografii care au confirmat originea turcească a acestor tuneluri subterane, deoarece bolta de piatră a acestora a fost clădită în formă de semicerc. Ulterior moldovenii au preluat această tehnologie pentru construcția beciurilor adînci”, a menționat Vzorov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?