X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Time: De ce nu invinge armata SUA?

6 oct. 2015,, 04:00   Externe
5316 0

Foto: pravda-tv.ru

In iunie 2014, gruparea Statul Islamic (SI) a cucerit orasul Mosul, al doilea ca marime din Irak, alungand de acolo subunitatile armatei irakiene, a carui instruire si inarmare au costat Statele Unite 20 de miliarde de dolari. In mai anul curent, SI a facut, practic, acelasi lucru la Ramadi, capitala provinciei irakiene al-Anbar.

Iar zilele trecute, talibanii - fundamentalistii islamisti, care controleaza teritoriul Afganistanului si care l-au adapostit pe Osama ben Laden cand adjunctii lui organizau atentatele de la 11 septembrie - au ocupat alt oras din nordul Afganistanului, dupa ce SUA au cheltuit 60 de miliarde de dolari pentru crearea armatei afgane. A fost pentru prima data din 2001 cand talibanii au cucerit capitala unei provincii.

Liderul talibanilor Mohammed Omar nu mai este printre cei vii din 2013. In 2011 a fost ucis incusiv ben Laden. In mod regulat, SUA anunta lichidarea unuia sau a altuia dintre liderii SI si au declarat ca au ucis mai mult de 10.000 dintre rebelii acestei grupari. De ce, in aceste conditi, orasele conduse de aliatii americanilor continua sa cada in mainile dusmanului, dupa ce au fost cheltuiti bani americani si au fost distrusi atati inamici ai SUA?

Raspunsul este cat se poate de simplu, afirma publicatia Time. Orice razboi are doua componente esentiale - armamentul si vointa. SUA pot cheltui miliarde pentru inarmarea si pregatirea armatelor prietene, dar daca nu exista dorinta de a lupta, intr-un final nici o arma livrata nu va fi de ajutor.

Afganistan si Irak sufera din cauza vulnerabilitatii guvernelor lor, "construite" de SUA. Ca atare, armatele acestor tari sunt insuficient pregatite si lipsite de vointa de a invinge. In plus, o parte din responsabilitate revine inclusiv Statelor Unite. Dupa 11 septembrie, americanii nu mai participa la conflictele in care este implicata tara lor.

Numai 1% dintre americani au plecat sa lupte peste mari si tari. Congresul a refuzat sa declare razboi statelor pe care SUA le-au atacat - asa e mai simplu sa eviti responsabilitatea in cazul inrautatirii situatiei. In ceea ce priveste armata SUA, militarii americani stiau inca din 2001 ca tentativele de a reconstrui Afganistanul fara a alunga organizatiile teroriste dincolo de granita, in Pakistan, nu au sanse de izbanda.

Si chiar daca in 2003 inaltii oficiali ai Pentagonului au sustinut plini de entuziasm si convingere interventia din Irak, planurile lor s-au epuizat la scurt timp dupa ce au intrat in Bagdad. Pe americani nu i-a interesat in mod deosebit ce se va intampla mai departe. Recent, generalul Bob Otto declara: "Adevarata problema cu care trebuie sa ne confruntam consta in faptul ca acolo are loc o lupta ideologica. Exista vreun plan de combatere a acestui lupte? Oricum, nu prea este treaba armatei".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?