Transnistria stiri: 1427
Eurovision stiri: 515

Obama: Folosirea sancțiunilor contra Rusiei nu reflectă dorința de a reveni la "războiul rece"

29 sep. 2015,, 02:00   Externe
3342 2

Foto: prunejuicemedia.com

Utilizarea sancțiunilor contra Rusiei nu reflectă dorința de a reveni la retorica "războiului rece", a declarat luni președintele SUA, Barack Obama, în discursul său în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, relatează Reuters și DPA. În intervenția sa, Obama a subliniat că lumea nu poate rămâne indiferentă atât timp cât Rusia încalcă suveranitatea Ucrainei.

''Recunoastem istoria profundă si complexă a relatiilor dintre Rusia si Ucraina, dar nu putem sta pasivi atunci când suveranitatea si integritatea teritorială ale unei tări sunt încălcate flagrant. Dacă acest lucru se întâmplă în Ucraina fără nicio consecintă, s-ar putea întâmpla oricărei altei tări prezente azi aici'', a accentuat presedintele american.

Liderul de la Casa Albă a criticat țările care alimentează conflicte. ''Nimeni nu trebuie să sufere din cauza ideilor învechite și a prejudecăților. Regimurile care se tem de propriile popoare se prăbușesc. Cred că o națiune care funcționează pe baza unor principii democratice este mai puternică'', a spus el.

Pe de altă parte, Barack Obama a subliniat că Statele Unite nu au nicio revendicare teritorială în Marea Chinei de Sud, singurul interes în regiune fiind dezvoltarea fluxului comercial. În această privință, el a îndemnat China și celelalte părți să-și rezolve pașnic diferendele.

În același cadru, liderul american a lansat un apel la ridicarea embargoului impus Cubei. ''Sunt încrezător că în mod inevitabil Congresul va ridica un embargou care nu ar mai trebui să fie în vigoare'', a spus Obama, adăugând că SUA vor continua să apere drepturile omului în Cuba, prin intermediul ''relațiilor diplomatice, comerciale și umane''.

În marja Adunării Generale a ONU, Barack Obama urmează să aibă, luni seară, o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin. Este de așteptat ca unul dintre subiectele discutate să fie situația actuală din Siria, țară intrată în al cincilea an de război civil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?