X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4047

Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-director la „Apele Moldovei”

27 sep. 2015,, 11:30   Societate
4128 1
Волосатый, на имя которой открыто уголовное дело, стала вице-директором «Apele Moldovei»
Foto: jurnal.md
Silvia Volosatâi, fosta şefă a Secţiei investiţii capitale de la Ministerul Sănătăţii, este urmărită penal pentru fals în declaraţia de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri.

Şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie, Adrian Popenco, a declarat că în prezent în cadrul urmăririi penale pornite conform art. 352' din Codul Penal „au loc o serie de ridicări”. „După acţiunile pe care le întreprindem acum, urmează să ajungem la o soluţie: fie emitem ordonanţă de încetare a urmăririi penale, fie, în urma analizei probelor concludente, expediem dosarul în instanţa de judecată”, a spus Adrian Popenco.

Bugetari cu Mercedes E200

În actul emis la 18 decembrie în privinţa Silviei Volosatâi CNI a constatat o serie de diferenţe între bunurile declarate şi cele pe care funcţionara şi familia sa le posedă în realitate. De asemenea, inspectorii CNI au stabilit şi o diferenţă vădită între veniturile obţinute de familia Volosatâi pe durata anului 2013 şi cheltuielile făcute. Astfel, potrivit actului, Silvia Volosatâi nu a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietate 3 imobile şi 8 terenuri agricole. O parte din imobile au fost gajate pentru un credit de 2 milioane de lei.

De asemenea, ea nu a declarat un autoturism Mercedes E200, fabricat în anul 2008. Potrivit actului CNI, acest autoturism a fost importat personal de către soţul funcţionarei, Boris Volosatâi, care este director al Liceului „Gheorghe Asachi” din Chisinau.

Au câştigat peste 200 de mii de lei din salariu, dar au făcut cheltuieli de două ori mai mari

Pa cardurile bancare ale Silviei Volosatâi au fost rulate în anul 2013 sume considerabile, raportate la veniturile sale din salariu. Pe unul dintre ele în 2013 au fost rulate aproape 396 de mii de lei, folosite la achitarea creditului contractat de soţ. „Originea banilor de pe doua conturi bancare este necunoscută şi prezintă suspiciuni privind legalitatea provenienţei acestora”, se spune în actul CNI.

O altă constatare este că suma anuală de rambursare a creditului de 2 milioane de lei, acordat pe 78 de luni, constituie 307 692,30 lei, care depăşeşte considerabil venitul anual al soţilor Volosatâi. „Luând în considerare cheltuielile de utilizare a creditului, familia Volosatâi a achitat băncii în anul 2013 suma totală de 395 871,26 lei, depăşind venitul anual total (240 290,88 lei) cu 155 580,38 lei”, se spune în actul CNI. În total inspectorii au calculat că există o diferenţă vădită de 142 305, 15 lei dintre venitul total declarat de soţii Volosatâi pe anul 2013 - 240 290,88 lei şi cheltuielile conform rulajelor bancare, care au fost, conform rulajelor bancare, de 502 741, 47 de lei.

Din şef de secţie la Ministerul Sănătăţii, vice-director la „Apele Moldovei”

Între timp, Silvia Volosatâi şi-a schimbat serviciul. Din septembrie 2015 ea este vice-director al Agenţiei Apele Moldovei. Am căutat-o pentru un comentariu, însă la serviciu ni s-a spus că ea se află de o zi în concediu medical. Am făcut legătură cu ea pe facebook. „Când se va finaliza investigaţia, atunci am să comentez, că am şi eu ceva a spune. Pâna atunci la revedere”, ne-a scris Silvia Volosatâi în loc de comentariu.

Silvia Volosatâi a ajuns să fie verificată de CNI după ce Moldova Curată a scris că ea deţine o firmă, „Sinteza-OS”, ce înregistrează din vânzări venituri de milioane de lei, dar că acestea nu erau reflectate în declaraţiile sale de avere. Atunci ea a declarat pentru Moldova Curată că veniturile au fost reinvestite şi că în ultimii ani ei personal nu i-a revenit nimic din activitatea firmei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?