X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Kirchberg: Procesarea în Moldova a zahărului brut din trestie va distruge industria zahărului

24 sep. 2015,, 17:30   Business
4894 5
Кирхберг: переработка тростникового сырца погубит свеклосахарную отрасль в Молдове
Foto: iamo.de
"Prelucrarea zahărului brut din trestie în Moldova va distruge industria zahărului din sfeclă", a declarat preşedintele Consiliului de observatori al Sudzucker Moldova, membru al Comitetului de conducere Sudzucker AG, Thomas Kirchberg.

La ceremonia oficială de lansare a complexului de uscare al Agro-SZM reprezentantul Sudzucker a spus că "compania este recunoscătoare pentru faptul că, pe parcursul ultimilor ani, industria zahărului s-a menţinut în lista priorităţilor economice ale Moldovei".

"Astăzi vreau să fac publică o decizie care ar putea să ne întoarcă înapoi în anul 2002, cînd Moldova a fost strivită de zahărul din trestie. Unul dintre operatorii de pe piaţă intenţionează să importe zahăr brut din trestie, aparent, pentru a-l prelucra. În cîmpul juridic această operaţie este ineficientă economic şi experienţa noastră ne-a demonstrat că acest zahăr se va strecura neapărat pe piaţa internă. Acest lucru va marca sfîrşitul industriei zahărului. Iar aceasta înseamnă că, în loc să ne bucurăm de noile investiţii într-un complex tehnologic modern, vom începe să evaluăm, la scurt timp, pierderile de pe urma procurării unei simple grămezi de metal uzat, lipsite de viitor", a declarat Kirchberg.

În numele concernului european Sudzucker AG, el s-a adresat oficial Guvernului ţării: "Nu admiteţi sfîrşitul fatal al investitorilor europeni şi al partenerilor noştri agricoli, care au investit în industria zahărului cel puţin un miliard de lei".

Preşedintele Consiliului de observatori al Sudzucker Moldova a specificat că compania dispune de informaţii care confirmă faptul că zahărul brut din trestie va fi adus la fabrica de zahăr din Glodeni.

"Se presupune că va fi exportat în totalitate din Moldova, dar calculele elementare demonstrează că obţinerea profitului de pe urma rafinării zahărului brut din trestie este posibilă doar cu condiţia ca acest zahăr să rămînă ilegal în Moldova. Anume din acest motiv există riscul sporit ca operatorul care administrează această fabrică să profite de posibilitatea de a-l realiza ilegal pe piaţa internă", a menţionat Kirchberg.

El a subliniat că un caz analogic a avut loc şi în anul 2002, cînd o companie moldo-rusă a importat, pentru a prelucra, 80 de mii de tone de zahăr brut din trestie, aparent l-ar fi exportat, dar, de fapt, l-a realizat în Moldova.

"Acest volum – care depăşea cu mult consumul anual de zahăr la nivel de ţară, vîndut ilegal, - a provocat pierderi de durată în industria zahărului şi a lipsit zahărul moldovenesc de pieţe de desfacere externe – cea a ţărilor CSI şi cea a Uniunii Europene", a concluzionat Thomas Kirchberg.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?