Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Șalaru a demontat tancul „T-34” de pe postament și a propus să nu se „dramatizeze” pe acest caz (VIDEO)

16 sep. 2015,, 12:47   Societate
16738 21
Шалару демонтировал танк Т-34 и предложил «не драматизировать события»
Foto: noi.md
Ministerul Apărării din Republica Moldova a demontat tancul „T-34” de pe teritoriul Brigăzii de Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare”. Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, a declarat în timpul acestei acțiuni că „este doar unul dintre pașii pentru înlăturarea filelor triste din istoria Moldovei”. Potrivit oficialului, următorul pas va fi deschiderea Muzeului ocupației sovietice, în martie 2016, informează NOI.md.

Tancul „T-34M” (numărul individual 916) a fost instalat pe postamentul de pe teritoriul Brigăzii de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare” după ce a fost închis muzeul militar în aer liber, care anterior se afla în apropierea actualului Memorial „Eternitate”. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, tancul se află la balanța Muzeului Național de Istorie Militară, nu a Ministerului Apărării. În perspectiva creării Muzeului Ocupației Sovietice, s-a decis ca tancul să fie demontat de pe postament și transportat în altă parte.

Anatol Șalaru a îndemnat să nu se dramatizeze pe marginea acestui caz, declarînd că „demontarea tancului este o dorință normală de a rupe o filă tristă din istoria Moldovei și de a aminti despre consecințele trecutului sovietic”. „În Moldova avem patru monumente de acest fel și noi trebuie să depunem eforturi pentru ca acestea să nu glorifice trecutul sovietic trist al țării noastre. Acest tanc va fi transmis la balanța Muzeului Ocupației Sovietice, care va fi deschis în martie 2016, în baza Muzeului Național de Istorie Militară”, a spus Anatol Șalaru.

Șeful Centrului de Cultură şi Istorie Militară din cadrul Ministerului Apărării, Vitalie Ciobanu, a fost mai puțin categoric: „În muzeu tancul va fi mai accesibil pentru public. Noi planificăm să restaurăm tancul în colaborare cu colegii germani. El prezintă o valoare culturală și în niciun muzeu din Moldova nu există un asemenea exemplar”, a menționat Ciobanu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?