Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Plugaru: Casa pe care au ridicat-o cei din Parlamentul ’90 a fost demolată

26 aug. 2015,, 12:20   Politică
2740 2

Plugaru: Casa pe care au ridicat-o cei din Parlamentul ’90 a fost demolată
Foto: noi.md

Deputatul primului Parlament Anatol Plugaru, ex-ministru al securităţii naţionale în perioada anilor 1990-1992, se declară dezamăgit de modul în care s-a dezvoltat Republica Moldova după proclamarea independenței. Intervievat de NOI.md, fostul parlamentar a precizat că vina pentru eșecurile înregistrate o poartă atît elita politică care s-a perindat la guvernare în cei 24 de ani, cît și poporul însuși.

„Casa pe care am ridicat-o noi, cei cîteva sute de oameni din Parlamentul ’90 a fost ruinată, demolată de cei care s-au perindat la putere după noi. Noi nu asta am vrut. Am vrut un stat modern, democratic. Nicio așteptare nu s-a realizat, distrugere totală. Noi am venit convinși că mergem în Europa, în lume, anume noi am proclamat acest curs european. Noi am spus că ne rupem de spațiul sovietic, dar nu ne dușmănim, urma să avem relații reciproc avantajoase, urma să scăpăm de răul pe care l-am avut aici, luînd ce e mai bun din alte părți. Iată că am distrus tot ce am avut bun noi și am luat de acolo ce era mai rău”, a explicat Plugaru.

Fostul deputat susține că Parlamentul anilor ’90-’94, care a proclamat independența, a fost cel mai valoros Legislativ, care ar fi putut face încă multe pentru țară. „Iată că după 24 de ani îmi pare foarte rău că m-am retras din politică cu 21 de ani în urmă. Trebuia să ne ținem cu dinții acolo noi, toți cei din primul Parlament”, a spus Anatol Plugaru.

În opinia lui Plugaru, după 24 de ani de independență, poporul moldovenesc așa și nu este pregătit să asimileze valorile și practicile democrației.

“Noi într-adevăr am făcut multe, dar iată că nu a fost suficient. Vina o poartă nu doar elita politică, dar și poporul. Noi absolut nu sîntem capabili pentru acest sistem care se numește democrație. Avem nevoie, convențional vorbind, de un monarh înțelept, de un om al acestui pămînt, pe care să-l doară inima și care să nu aibă proprietăți ca și Filat sau Plahotniuc”, a precizat Anatol Plugaru.

Menționăm că Declarația de Independență a Republicii Moldova a fost adoptată pe 27 august 1991, cu votul a 278 de deputaţi. Prin acest document, Republica Moldova a fost proclamată stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul, viitorul fără niciun amestec din afară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?