Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Investiţiile în sistemul de irigare din Moldova vor continua

21 aug. 2015,, 10:00   Economie
3186 0
Инвестиции в системы орошения Молдовы будут продолжены
Foto: businesspress.md
Finisarea Programului Guvernului SUA Compact la 1 septembrie nu înseamnă că investiţiile în restabilirea sistemelor de irigare vechi şi crearea altor noi în Moldova vor fi suspendate. Despre aceasta s-a vorbit joi la şedinţa Consiliului de observatori al Fundaţiei "Provocările Mileniului" în Moldova, desfăşurată de Prim-ministrul Valeriu Streleţ.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la serviciul de presă al Guvernului, consiliul a decis continuarea investiţiilor în reformarea infrastructurii de irigare din Republica Moldova., din resursele fondului de refinanţare. Acesta a fost format în urma stingerii de către agricultori a creditelor obţinute din fondurile Corporaţiei "Provocările mileniului".

Pentru continuarea proiectului în 2016-2017 s-a decis de a reforma fundaţia "Provocările Mileniului" din Moldova într-o structură nouă, care va susţine activitatea asociaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigare, extinderea suprafeţelor irigate, promovarea modelelor de reabilitare a sistemelor de aprovizionare cu apă şi identificarea investiţiilor necesare pentru renovarea, în continuare, a infrastructurii de irigare.

Premierul a menţionat succesele programului Compact, mulţumind Guvernului SUA pentru contribuţia oferită la creşterea economică şi reducerea sărăciei în Republica Moldova.

Directorul rezident de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului, Leslie McCuaig, a declarat că Parteneriatul între Corporaţia Provocările Mileniului şi Guvernul Republicii Moldova nu se încheie odată cu Programul Compact 1 şi că acesta va continua pentru asigurarea durabilităţii investiţiilor efectuate în infrastructura rutieră şi sectorul agricol.

Programul Compact a fost cel mai mare program de asistenţă de care a beneficiat Republica Moldova, oferit pentru a contribui la creşterea economică şi reducerea sărăciei prin reabilitarea infrastructurii drumurilor şi susţinerii tranziţiei la agricultura performantă. Valoarea programului a fost de 262 mil. de dolari oferiţi de Guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului.

În anii 2010-2015, în cadrul programului Compact au fost restabilire 10 sisteme de irigare, care permit irigarea a circ 12 mii ha de teren agricol. A fost acordat sprijin în crearea a 11 asociaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigare, din care fac parte circa 6 mii de fermieri. De asemenea a fost acordat sprijin financiar în sumă de circa $14 mil. pentru investiţii în infrastructura post-recoltare şi tehnică agricolă.

În domeniul infrastructurii drumurilor au fost reparate 96 km de drum naţional şi circa 20 km de drum local, au fost construite circa 22 km de trotuar şi două poduri noi, iar 13 au fost restabilite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?