Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Ceban: Este necesar un audit al întreprinderilor „Apă-Canal Chișinău” şi „Termoelectrica”

12 aug. 2015,, 16:00   Capitala
3274 1
Чебан: Нужно провести аудит Apă-canal-Chișinău и Termoelectrica
Foto: moldnews.md
„Trebuie să examinăm fără întîrziere situaţia care se creează în municipiu din cauza majorării tarifelor, fiindcă odată cu venirea iernii oamenii vor resimţi povara facturilor la serviciile comunale”, consideră consilierii municipali din partea socialiştilor, propunînd colegilor săi să convoace săptămîna viitoare o şedinţă extraordinară a Consiliului Municipal Chişinău, informează NOI.md.

Liderul fracţiunii PSRM, Ion Ceban, a atras atenţia asupra faptului că pe lîngă tarifele deja majorate la energia electrică şi gazele naturale, se va scumpi şi apa. „Apă-Canal Chișinău” cere majorarea tarifului cu 40%, cu toate că primarul zice că e suficient şi cu 10%.

„Trebuie să creăm un grup de lucru şi să efectuăm auditul activităţii „Apă-Canal Chişinău” (deoarece Curtea de Conturi a depistat acolo mai multe cazuri de fraudă), precum şi a altor companii-furnizori. „Termoelectrica” a solicitat majorarea cu 50% a tarifului la serviciile sale. Cu alte cuvinte, o gigacalorie va costa aproximativ 1500 de lei, ceea ce înseamnă că populaţia pentru achitarea serviciilor comunale va fi nevoită să cheltuie tot salariul sau pensia şi să mai împrumute bani pentru asta”, a concluzionat consilierul municipal.

În plus, reamintim că în primăvara anului curent, Parlamentul a adoptat o lege, conform căreia, furnizorii de servicii comunale sînt în drept să calculeze penalităţi pentru facturile neachitate la timp.

„Prin urmare, e necesar să identificăm o soluţie, iar pentru aceasta, e necesar să blocăm cererilor de majorare a tarifelor. De asemenea, trebuie să găsim o formulă de compensare a acestor cheltuieli pentru păturile social vulnerabile - persoane cu handicap, familii sărace, familii cu mulţi copii ş. a. m. d.”, a declarat Ion Ceban în cadrul unei conferinţe de presă.

Ion Ceban a mai reamintit că membrii CMC trebuie să formeze comisii municipale, deoarece există probleme legate de bugetul oraşului, credite şi granturi, pe care le primeşte primăria de la partenerii externi ş. a. Nu e normal cînd bugetul municipiului se adoptă în aprilie sau mai.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?