X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

„Expert-Grup”: Declinul economiei moldovenești continuă

11 aug. 2015,, 09:00   Economie
2878 0

Foto: comments.ua

Economia moldovenească își continuă declinul. Declarația aparține experților Centrului analitic independent „Expert-Grup” și se conține în noua lor culegere „Realitatea Economică”, în baza analizei indicatorilor macroeconomici cheie, informează NOI.md.

Experții subliniază că după o anumită stabilizare de la începutul anului curent, economia moldovenească reia tendința descendentă. Aceasta sugerează înrăutățirea perspectivelor imediate pentru economia națională, asociate cu constrîngerile externe (criza economică din Rusia și Ucraina, restricțiile comerciale rusești, criza de securitate din Ucraina, recuperarea lentă a economiilor UE) și interne (volatilitatea politică, criza bancară și restricționarea politicii monetare și bugetare).

Experții menționează că cererea externă și cea internă sînt în scădere. Astfel, în luna iunie 2015, volumul total al exportului moldovenesc de mărfuri s-a diminuat cu 19% față de anul precedent, fiind determinat în mare parte de scăderea exporturilor spre CSI (preponderent, Rusia și Ucraina) cu 23%, dar și spre altă țări (preponderent, Turcia), cu 26%. În același timp, exportul moldovenesc spre UE este în creștere pentru a treia lună consecutiv, iar rata accelerează treptat (+0,4% în aprilie, +1,1% în mai și +2,7% în iunie), fapt ce ar putea releva efectele Acordului de asociere și Acordul de creare a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător cu UE.

Consumul intern a fost afectat și de remiteri, care, în luna iunie 2015, au rămas pe pantă pronunțat negativă (-29% față de anul trecut), în special în cazul celor din Federația Rusă (cu 26% au scăzut transferurile în ruble și cu 18% - transferurile în dolari SUA), care reprezintă circa 52% din totalul transferurilor în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?