X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

„Expert-Grup”: În cazul unei gestiuni competente a autorităților, un dolar ar fi costat 15,8 lei

7 aug. 2015,, 16:15   Economie
3468 0

Expert-Grup: При грамотных действиях властей доллар стоил бы 15,8 лея
Foto: totul.md

În cazul unui gestiuni responsabile a sectorului bancar și a cursului, precum și în condițiile combaterii autentice a tranzacțiilor dubioase din sistemul financiar, cursul mediu de schimb ar trebui să fie de 15,8 lei moldovenești pentru un dolar SUA. De această părere sînt experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” în studiul dedicat impactului schimbărilor macroeconomice și situației din sectorul bancar asupra bugetului public național, informează NOI.md.

Experții menționează că modificarea cursului de schimb a cauzat o reacție în lanț ce a determinat creșterea inflației și înăsprirea politicii monetare, iar aceasta a influențat negativ și evoluțiile altor indicatori. Deosebit de acută a fost fluctuația cursului produsă în primul trimestru al anului 2015. Potrivit experților, factorii fundamentali, cum ar fi reducerea influxului de remiteri sau scăderea veniturilor provenite din export au avut o influență importantă, însă nu decisivă asupra evoluției cursului de schimb. În opinia analiștilor, modificarea cursului monedei naționale față de dolarul SUA, în primul trimestru al anului 2015, a fost cauzată doar în proporție de 52% de factori fundamentali, iar restul a fost determinată de alți factori: mișcările obscure din sectorul bancar al Republicii Moldova, precum și pasivitatea instituțiilor, în contracararea fraudelor financiare și gestionarea evoluțiilor cursului.

Experții consideră că în cazul unui gestiuni responsabile a sectorului bancar și a cursului, precum și în condițiile combaterii autentice a tranzacțiilor dubioase din sistemul financiar, cursul mediu de schimb ar trebui să fie 15,8 lei moldovenești pentru un dolar SUA. Din cauză că acest scenariu nu s-a produs, dolarul s-a scumpit cu 2,2 lei și în prima jumătate a anului 2015 cursul mediu de schimb a fost de 18 lei pentru 1 dolar.

Totodată, experții menționează că reducerea volumului transferurilor bănești și dinamica anemică a exporturilor vor cauza în continuare deprecierea monedei naționale, însă acest proces va avea un caracter lent și nu se vor produce bulversări asemănătoare cu oscilațiile din trimestrul I al anului 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?