X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Activitatea BNM va fi monitorizată de un consiliu de supraveghere

31 iul. 2015,, 15:45   Economie
2417 1
Деятельность НБМ будет контролировать Надзорный совет
Foto: moldnews.md
În cadrul Băncii Naționale a Moldovei vor fi create două organe colegiale și în locul Consiliului de administrație existent vor apărea Consiliul de supraveghere și Comitetul executiv. Acest fapt este prevăzut de modificările la Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei adoptate de Parlament, în lectura a doua, relatează NOI.md.

Astfel, Consiliul de supraveghere este organul responsabil de organizarea unui sistem eficient de supraveghere publică a BNM, iar Comitetul executiv va efectua gestiunea Băncii Naționale și va asigura executarea independentă a funcțiilor ei de bază. Consiliul de supraveghere va avea 7 membri: președintele și prim-vicepreședintele BNM, vicepreședintele BNM, precum și încă patru membri ai Consiliului care nu sînt angajați ai Băncii Naționale. Comitetul executiv al BNM va fi compus din 5 membri: președinte, prim-vicepreședinte și trei vicepreședinți ai BNM.

Consiliul de supraveghere va aproba rapoartele financiare anuale ale BNM; va institui standardele sistemelor de control intern, precum și va verifica și aprecia funcționarea lor; va numi controlorul principal la propunerea Comitetului de audit și va stabili condițiile de remunerare a muncii acestuia; va stabili codul etic al BNM; va stabili fondul de retribuire a muncii al Băncii Naționale și nivelul de salarizare al membrilor Comitetului executiv; va stabili condițiile de acordare a creditelor angajaților BNM; va lansa propuneri privind majorarea capitalului BNM; va aprova și controla executarea devizului de cheltuieli și alocațiile pentru investițiile capitale ale BNM; va efectua în baza unui concurs selectarea organizațiilor de audit extern etc. Consiliului de supraveghere are dreptul să ceară de la Comitetul executiv orice informație considerată necesară și poate efectua orice control.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?