X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Alexei Bandatii: „Persoanele cu dependențe nu vor să fie luate la evidență pentru a nu fi incluse în anumite liste”

21 mai. 06:30   Societate
2044 0

În Republica Moldova, persoanele cu dependențe de alcool sau droguri nu doresc să se stea la evidență în instituțiile medicale pentru a nu fi incluse în vreo listă și au o atitudine negativă față de aceasta.

Despre acest lucru a menționat psihiatrul-narcolog Alexei Bandatii, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a precizat că, într-adevăr, ajutorul psihologic nu este întotdeauna singura modalitate de a ajuta astfel de persoane și că acestea au nevoie și de implicare medicală.

Psihiatrul-narcolog a amintit că evidența medicală a acestor persoane își are rădăcinile în perioada sovietică.

Potrivit lui, persoanele care consumă substanțe narcotice trebuie luate la evidența dispensarelor. În trecut, ei erau duși acolo în diferite stări, astfel de persoane erau invitate periodic să urmeze un curs de tratament preventiv, să se reabiliteze, să primească anumite medicamente și așa mai departe.

„Dar, dintr-un oarecare motiv, acum ni se spune că luarea la evidență este un lucru foarte rău. Înseamnă că voi fi pe niște liste și că, fiind acolo, voi fi privat de ceva. Adică, oamenii tratează acest lucru cu o conotație negativă. Deși toate acestea au fost create mai devreme și funcționează astăzi pentru a-i ajuta mai repede pe acești oameni", a spus Alexei Bandatii.


El a menționat că toate acestea sînt ca o asistentă medicală care ajută o persoană și nu este neapărat să te internezi în spital, poți să vii la policlinică, să vorbești cu medicul, să primești niște sfaturi, niște pastile, să primești niște îngrijiri medicale chiar în cadrul policlinicii, să faci proceduri, injecții, perfuzii, fără să stai în spital. Acesta este un spital de zi.

Potrivit specialistului, toate acestea funcționează și astăzi și nu trebuie să ne fie teamă.

Pe de altă parte, se duce o evidență pentru că este vorba, totuși, de oameni care au afecțiuni psihice care le dăunează sănătății și care pot reprezenta un pericol pentru societate în diferite situații.

„Dar voi ați vrea ca un șofer de taxi sau de troleibuz care vă duce, să fie, poate nu în stare de ebrietate, dar a doua zi după asta, cînd corpul său nu și-a revenit în totalitate, și s-ar afla la volanul unui și așa mai departe? Astfel de persoane pot pierde unele posturi de muncă, permisiunea de a purta armă, de exemplu. Astfel de oameni au nevoie de un control permanent medical, psihic, psihiatric, psihologic asupra stării lor, asupra comportamentului lor", a subliniat medicul psihiatru.

El a menționat că această stare de dependență este foarte greu de recuperat. Adică, este foarte, foarte dificil de a întoarce procesul înapoi.

„De cele mai multe ori, acest proces este unidirecțional. Adică începe cu mici nuanțe, probleme, condiții și duce foarte adînc, foarte departe, și are consecințe triste. Pentru asta și se duce o evidență la dispensare. Dar îmi este greu să spun cât de actual este acest lucru în alte țări", a declarat Alexei Bandatii.

Potrivit acestuia, în Israel, de exemplu, sînt luate la evidență și persoanele cu afecțiuni psihice. Acest lucru nu se face pentru a restricționa drepturile unei persoane, ci doar pentru a se asigura că, la necesitate, o astfel de persoană va putea primi cât mai repede ajutor, cu cele mai mici cheltuieli posibile pentru persoana respectivă, pentru familia sa, inclusiv pentru compania de asigurări, pentru societate și așa mai departe.

„Este mai ușor să previi decît să recuperezi consecințele”, a subliniat medicul psihiatru-narcolog.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?