Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Experți: Pieţei valutare îi este caracteristică tendinţa ”cererii amînate” de valută

28 iul. 2015,, 16:30   Economie
2946 0
Для валютного рынка характерна тенденция "отложенного спроса"
Foto: vk.com
Săptămîna curentă piaţa valutară este caracterizată de tendinţa aşa-zisei "cereri amînate" de cumpărare a valutei, care nu este satisfăcută din cauza aşteptării unui raport mai "comod" între leul moldovenesc şi dolarul SUA şi euro.

Unii participanţi profesionali ai pieţei, a căror opinie a fost solicitată de "Infotag", afirmă că potenţialii cumpărători de valută parcă stau de pîndă, acumulînd pentru cumpărarea euroului şi dolarilor SUA volume corespunzătoare de lei.

"Această categorie de jucători aşteaptă cînd cursul leului va atinge nivelul maxim posibil al consolidării sale, care, cel mai probabil, va fi în a doua sau a treia decadă a lunii august", a spus interlocutorul agenţiei, care consideră că săptămîna aceasta raportul 18,7-18,8 MDL:$1 corespunde situaţiei reale de pe piaţă.

Asupra unui asemenea curs nu exercită presiuni nici cumpărătorii, nici vînzătorii de valută.

"În ceea ce priveşte piaţa de valută în numerar, atunci pe acest segment nu se observă presiuni. Totul este din plin – şi dolari, şi euro, şi ruble", menţionează participanţii pieţei, care salută participarea în zile de vineri la licitaţii a dealerului Băncii Naţionale a Moldovei.

Pentru Moldova luna august este tradiţional luna ofertei sporite de valută. Oferta vine din partea agricultorilor, după comercializarea pe pieţele externe a cerealelor şi sîmburoaselor. În plus, este luna vacanţelor pentru muncitorii migranţi, care revin acasă pentru a-şi revedea rudele şi familia. Spre a treia decadă a acestei luni "se trezesc" părinţii elevilor, care cumpără activ caiete şi manuale, înnoiesc garderoba copiilor, îi pregătesc pentru şcoală. Toate acestea presupun cheltuieli, respectiv, convertirea valutei în lei moldoveneşti.

Unii participanţi ai pieţei presupun că, din cauza intervenţiilor şi cumpărării valutei, BNM nu va permite leului să se fortifice tare. Cel mai probabil, regulatorul îl va ţine la nivelul de 19 MDL:$1, ±5%.

"Se prognozează că BNM va conduce cursul valutei naţionale mai aproape de raportul 20 MDL:$1, nepermiţîndu-i pieţei oscilaţii mari de curs", afirmă liderii, considerînd că perioada cea mai favorabilă pentru leu nu va dura mult, aproximativ între 10 şi 25 august.

Totodată, situaţia poate fi influenţată de BNM, dacă la şedinţa de joi, 30 iulie, regulatorul din nou îşi va înăspri politica, în primul rînd, în ceea ce priveşte rezervele băncilor şi ratele de refinanţare. Aceşti indici în prezent sînt de 22% şi 15,5%, deşi din 7 august rezervele obligatoriu se vor majora cu 4 p.p. - pînă la 26%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?