X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Secretarul de stat american John Kerry apără ferm în Congres acordul cu Iranul

24 iul. 2015,, 02:00   Externe
2585 0

Foto: agerpres.ro

Secretarul de stat american John Kerry a apărat joi ferm în Congres acordul în domeniul nuclear semnat între marile puteri și Iran, care în opinia sa 'este un compromis bun pentru întreaga lume' și merită să fie aprobat de congresmenii americani, deși mulți se opun, relatează AFP. Sancțiunile singure nu pot împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, a susținut Kerry în fața Comisiei pentru afaceri externe a Senatului.

'Adevărul este că acordul de la Viena oferă mijloace mai solide, mai cuprinzătoare și mai durabile pentru a limita programul nuclear iranian mai mult decât orice altă alternativă', a mai spus John Kerry. Dacă acordul este aprobat, acesta va pune Iranul 'sub supraveghere strictă pentru totdeauna' și va păstra lumea unită pentru a se asigura că activitățile nucleare ale Teheranului 'rămân în totalitate pașnice', a adăugat el.

'Acesta este un compromis bun pentru întreaga lume, un compromis bun pentru America, un compromis bun pentru aliații și prietenii noștri din regiune și merită sprijinul vostru', a subliniat Kerry.

John Kerry a fost audiat în Congres pentru prima dată după validarea luni a acordului de către Consiliul de Securitate al ONU.

Acordul a fost încheiat la 14 iulie, după negocieri intense între Iran și cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU — SUA, Franța, Marea Britanie, China, Rusia — plus Germania. El prevede o ridicare progresivă și condiționată a sancțiunilor internaționale impuse Iranului din 2006, în schimbul garanțiilor că Teheranul nu se va dota cu arma atomică. Acordul a întâmpinat însă rezistență în Congresul SUA, care este dominat de republicani și care dispune de 60 de zile pentru a-l examina. Republicanul Bob Corker, președintele Comisiei pentru relații externe din Senatul SUA, a criticat dur acordul estimând că acesta oferă 'o cale perfectă' pentru Iran pentru a obține bomba nucleară.

În plus, cel mai influent grup pro-Israel, Comitetul pentru Afaceri Publice Americano-Israelian (AIPAC), a declanșat o ofensivă totală pentru a-i convinge pe congresmenii indeciși să voteze împotriva acordului. Reuters amintește că Israelul a făcut miercuri presiuni asupra unor congresmeni să blocheze acordul, ambasadorul Ron Dermer având o întâlnire privată cu un grup de 40 de conservatori din Camera Reprezentanților.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?