X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tulbure: Unioniștii distrag atenția societății Moldovei de la problemele reale

13 iul. 2015,, 17:30   Societate
3469 2
Тулбуре: Унионисты отвлекают общество Молдовы от реальных проблем
Foto: noi.md
Activistul civic, fostul reprezentant al Republicii Moldova la ONU și Consiliul Europei Alexei Tulbure, solicitat de NOI.md, a comentat acțiunile unioniștilor în contextul proceselor social-politice care au loc în țară.

În opinia lui Alexei Tulbure, hotarul dintre dreptul la exprimare și încălcarea legislației țării în problema unionismului moldovenesc încă nu a fost depășit. „Totul constă în aceea cum se manifestă acest unionism. Dacă cerințele cetățenilor noștri care sînt adepții acestei idei vor căpăta un caracter legat de apeluri la violență și încălcarea drepturilor minorităților naționale sau în cazul în care unele minți fierbinți vor încerca să întreprindă acțiuni violente, aceasta va însemna o încălcare directă a legilor Moldovei. Deocamdată, asemenea manifestări nu se înregistrează, unioniștii moldoveni acționează în limitele legale”, a subliniat Tulbure.

Însă în opinia activistului, principala problemă legată de activitatea unioniștilor nu constă în ideea unirii cu România. „Dacă o parte dintre cetățenii Moldovei crede în ideea unionismului și acționează în limitele legii, este dreptul lor. Poziția lor poate fi împărtășită sau nu. Numai că însăși concepția unei posibile uniri dintre Moldova și România la etapa actuală nu suportă nicio critică. România este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Statutul acestei structuri nu prevede posibilitatea aderării unui stat suveran care nu este membru al UE la alt stat care face parte din UE. Chiar dacă să ne imaginăm imposibilul și România va ridica problema alipirii Republicii Moldova, pentru aceasta vor trebui să voteze toate statele membre ale UE. Este absolut evident că rezultatul unei asemenea votări va fi negativ”, consideră expertul.

Principala sarcină a unioniștilor, în opinia lui Alexei Tulbure, este distragerea atenției forțelor sănătoase de la problemele reale. „Este evident că Moldova trebuie să curețe puterea de hoți și corupți și să asigure buna funcționare a statului. Aceasta ar rezolva majoritatea problemelor societății moldovenești și cu siguranță ar reduce numărul unioniștilor de orice culoare. Dar ce se întîmplă la noi? Unii afirmă că unirea cu România ne va soluționa toate problemele. Alții spun că aderarea la Uniunea Vamală ne va asigura condiții demne de trai. Însă este evident că numai consolidarea societății în jurul ideii patriotismului și edificării statalității poate scoate Moldova din perioada actuală de degradare progresivă”, a conchis Alexei Tulbure.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?