Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Calmîc: Moldova și-a asumat obligația de a elabora un nou cod fiscal și vamal

9 iul. 2015,, 13:46   Economie
3039 2
Калмык: Молдова обязалась разработать новые налоговый и таможенный кодексы
Foto: noi.md
Semnînd Acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE, Moldova și-a asumat obligația de a implementa peste 300 de acte legislative ale Uniunii Europene în 27 de domenii, proces care va necesita cel puțin cinci ani. Acest fapt a fost comunicat de către viceministrul Economiei Octavian Calmîc în cadrul Forumului de dialog comun cu societatea civilă, dedicat comerțului liber cu UE, relatează NOI.md.

Însă „în prezent noi ne confruntăm cu dificultăți chiar în etapa de elaborare a proiectelor de lege din cauza lipsei împuternicirilor, a recunoscut viceministrul. De asemenea, există dificultăți în procedurile de elaborare a inițiativelor legislative și aprobare a acestora în Parlament. Această procedură durează cel puțin un an. Noi am pregătit sugestii pentru optimizarea vitezei de realizare a proiectelor”.

În Moldova devine tradițională dezbaterea publică a proiectelor, însă deocamdată acest lucru nu garantează calitatea legilor. Octavian Calmîc a citat drept exemplu Nomenclatura Combinată a Mărfurilor (a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015), pe marginea căreia timp de doi ani s-au susținut consultări cu toate părțile interesate. După aprobare aceasta a intrat în vigoare peste șapte luni, dar chiar din prima săptămînă de funcționare întreprinzătorii s-au confruntat cu probleme.

„De aceea dorim să-i implicăm mai activ în dezbateri pe toți cei care protejează businessul. În special, luînd în considerare faptul că Moldova și-a asumat obligația de a elabora un nou cod vamal și fiscal. Noi trebuie nu numai să preluăm documentele europene, ci și să ținem cont de specificul local.

De asemenea, Moldova și-a asumat angajamente în ceea ce privește legislația în domeniul muncii și protecției mediului. Ultimul va lua cel mai mult timp pentru implementare din cauza complexității și costurilor. În domeniul infrastructurii calității Moldova trebuie să adopte circa 17 mii de standarde europene. Circa 10 mii de standarde ale UE deja au fost aprobate ca fiind moldovenești”, constată viceministrul Economiei.

Marea problemă este aceea că producătorii autohtoni sînt nevoiți să corespundă acestor standarde. Potrivit lui Calmîc, întreprinderile de stat le însușesc mai repede decît cele private, care s-ar părea că ar trebui să fie mai flexibile. Primele pur și simplu sînt nevoite să avanseze. Din această cauză, Moldova nu exportă produse de origine animală în UE. Ministerul Economiei a anunțat că perfectează o listă a întreprinderilor pentru inspectarea acestora de către experții europeni în vederea exportului acestor produse pe piața Uniunii Europene. Însă niciun producător nu a răspuns.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?