Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Tulbure: Liderii coaliției vor alege un candidat șantajabil la funcția de premier

8 iul. 2015,, 11:32   Politică
6748 9

Tulbure: Liderii coaliției vor alege un candidat șantajabil la funcția de premier
Foto : omg.md

Discuțiile despre instituirea unui guvern tehnocrat la Chișinău sînt vorbe în vînt, întrucît politica o fac politicienii, se arată convins politologul Alexei Tulbure. În cadrul unui interviu acordat portalului NOI.md cu privire la situația politică actuală, politologul a menționat că ideea învestirii unui guvern reformator este irealizabilă, atît timp cît controlul real îl deține clasa politică.

„Un guvern care va produce reforme este imposibil, pentru că orice intenție nobilă se va zdrobi, lovindu-se de zidul majorității parlamentare, care nu dorește schimbare. Logica ne sugerează că în fruntea guvernului va fi o persoană docilă, șantajabilă, pentru că asta este preferabil pentru ei – cineva care poate fi ținut sub control. Ar putea fi cineva din actuala majoritate, fie Streleț, fie Gherman, fie vor găsi un Gaburici pe undeva, adică o persoană care nu va ieși din cuvîntul Consiliului alianței, acelui centru de luare a deciziilor, care de fapt conduce țară astăzi. Membrii guvernului pot să rămînă aceștia care sînt, cu mici schimbări, dacă acced și liberalii la putere”, a explicat Alexei Tulbure.

În opinia analistului politic, noul premier sa va confrunta cu aceleași probleme cu care s-au ciocnit cei precedenți. „Orice încercare de a schimba ceva se va solda cu dosare penale împotriva acestei persoane, cu rezistență din partea majorității parlamentare”, spune Tulbure.

Alexei Tulbure împărtășește opinia mai multor analiști politici precum că funcțiile cheie în stat trebuie partajate între lideri politici, așa cum prevede sistemul parlamentar.

„Liderul partidului care a cîștigat alegerile devine premier și își formează echipa în urma consultărilor cu partenerii de guvernare. Acesta este mersul normal al lucrurilor. Orice altă situație nu e normală. Situația în care l-am avut pe Leancă sau pe Gaburici în calitate de premier nu e normală. Acum avem aceste două partide, PLDM și PD, iar postul de premier trebuie să-i revină lui Filat, așa e logic. Rămîne să vedem cît de dispus este Filat să distrugă acest sistem defectuos și să întreprindă acțiunile care se impun”, a conchis Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?