X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4145

Ultimele două săptămîni de campanie, marcate de încăierări și activități ilegale

26 iun. 2015,, 12:35   Politică
2593 1

Ultimele două săptămîni de campanie, marcate de încăierări și activități contrare legii
Foto : gagauzmedia.md

Cele mai multe încălcări depistate în această campanie electorală se referă la utilizarea resurselor administrative. Concluzia aparține observatorilor Promo-LEX și se conține în cel de-al patrulea raport de monitorizare a alegerilor locale, informează NOI.md.

Potrivit constatărilor „Promo-LEX”, pe lîngă tradiționalele cadouri electorale oferite alegătorilor, pe parcursul perioadei de monitorizare au fost depistate și cazuri de intimidări la adresa concurenților electorale sau de aplicare a violenței. Observatorii au raportat cel puțin patru incidente de acest gen.

„Este vorba de un sat din Soroca, unde au fost atestate altercații între agitatorii PLDM și PDM, satul Străstieni, comuna Băcioi, - altercații între susținătorii PL și PLDM, ulterior, în satul Băcioi, - altercații între susținătorii PL și PDM, și ultimul caz se referă la maltratarea unui candidat din partea PLDM, la Racovăț, Soroca. Rugăm concurenții electorali să dea dovadă de calm, respect reciproc și să facă uz de argumente, și nu de pumni atunci cînd discută”, a specificat șeful misiunii de monitorizare a alegerilor, Pavel Postică.

Un alt caz ieșit din comun a fost înregistrat într-o localitate din raionul Drochia, unde utilajul electoral a fost sustras din incinta secției de vot. Observatori Promo-LEX s-au referit și la cazurile de implicare a asociaților religioase în activități de agitație electorală, precum și la repartizarea pliantelor cu conținut electoral în preajma lăcașurilor de cult. În opinia observatorilor, asemenea practici sînt inacceptabile.

Experții au mai constatat că în cîteva localități din țară, membrii organelor electorale se implică în activități politice, contrar legii. „Există o incompatibilitate între funcția de membru al organului electoral și funcția de membru al partidului politic. Cu regret, nu există mecanisme de verficiare a acestor situații”, a precizat Pavel Postică.

Observatorii au raportat cel puțin 38 de cazuri de litigii electorale. Majoritatea se referă la anularea alegerilor, la renumărarea voturilor, la influențarea opțiunii de vot a alegătorilor sau la votarea cu documente necorespunzătoare. În cel puțin trei dintre aceste cazuri a fost dispusă renumărarea voturilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав