X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Experţi: Transnistria în dificultate din cauza situaţiei geopolitice

12 iun. 2015,, 10:30   Politică
6924 12
Эксперты: Приднестровье находится в сложном положении из-за геополитической ситуации
Foto: ipn.md
Situaţia din Ucraina, dar şi sancţiunile impuse Rusiei de către Occident au pus în dificultate republica separatistă din stânga Nistrului. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Colonelul în rezervă, Valeriu Cerba, prorector al Universităţii de Studii Europene din Moldova, consideră că blocarea frontierei pe segmentul ucrainean a pus în dificultate economia Transnistriei. „Odată cu blocarea frontierei de către Ucraina s-a terminat viaţa dulce a contrabandiştilor din Transnistria, factor care avea o contribuţie specială pentru economia transnistreană. Acest factor se va răsfrânge esenţial asupra dotării militare şi securităţii regimului separatist. Acei peste 15 mii de mercenari aflaţi în regiunea transnistreană în cele din urmă vor deveni un pericol pentru acelaşi Şevciuk. Moscova a început să isterizeze situaţia şi nu este exclus că pregăteşte un nou focar”, a declarat Cerba.

Potrivit fostului membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, actualmente există două scenarii care se referă la Transnistria. „O parte este pentru reglementarea paşnică, pe cale diplomatică a conflictului transnistrean. Pentru acest scenariu pledează Chişinăul şi partenerii săi externi. Există însă şi un alt scenariu, cel al Moscovei, care vede soluţionarea problemei pe cale armată în favoarea lor. Prin aceasta se explică declaraţiile războinice cu privire la Transnistria ale unor demnitari din Federaţia Rusă”, a spus Leahu.

Politicianul Valentin Crîlov a spus că situaţia geopolitică a pus Tiraspolul în impas. „Se ştie că majoritatea exporturilor din Transnistria sunt îndreptate nu către Federaţia Rusă, ci către Uniunea Europeană. Transnistria este presată din două părţi. Pe de o parte, de către UE, că dacă nu îşi schimbă poziţia poate să piardă această piaţă de desfacere. Pe de altă parte, nu poate renunţa la protecţia Moscovei, de unde primeşte subvenţii importante”, a spus Crîlov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?