Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldova a predat României preşedinţia în APCEMN

11 iun. 2015,, 11:15   Politică
2222 0
Молдова передала Румынии председательство в ПАЧЭС
Foto: golos.md
Parlamentul Moldovei a transmis miercuri preşedinţia în Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) Senatului României. Decizia în cauză a fost luată la finalul sesiunii a 45-a a APCEMN, încheiată la Chişinău, relatează Infotag cu referire la Serviciul de presă al Parlamentului.

Participanţii au votat Declaraţia privind consolidarea statutului APCEMN. Documentul a fost votat de 11 ţări, cu excepţia Armeniei, care a pledat pentru menţinerea formatului precedent al relaţiilor, deoarece în caz contrar aceasta poate duce la înrăutăţirea relaţiilor de parteneriat şi prietenie între ţări.

Documentul prevede transformarea acestei organizaţii într-o instituţie parlamentară internaţională, cu drepturi depline, care va răspunde eficient la schimbările şi provocările generate de situaţia internaţională şi de contextul regional.

"APCEMN îşi reafirmă disponibilitatea de a-și spori rolul, autoritatea, angajamentul şi eficienţa pentru a deveni un jucător activ în regiunea Mării Negre şi în fiecare stat membru al organizaţiei", se menţionează în document.

Declaraţia urmează a fi semnată de toţi preşedinţii de parlamente din statele membre ale APCEMN, iar ulterior va fi discutată de Consiliul Miniştrilor de Externe al ţărilor OCEMN.

"Consolidarea statutului APCEMN va apropia şi mai mult ţările membre şi ne va ajuta în atingerea obiectivelor propuse. Situaţia din regiune este una complicată, dar trebuie să reuşim să rezistăm la testul timpului", a declarat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Preşedinţia României îşi propune să sprijine toate iniţiativele şi proiectele menite să transforme regiunea Mării Negre într-o zonă de stabilitate, democraţie şi prosperitate, să fructifice la maximum resursele şi disponibilitatea APCEMN de a conlucra cu alte structuri de cooperare regionale şi subregionale şi să valorifice, în contextul asumării unui parcurs european de către majoritatea statelor membre, toate oportunităţile oferite de politicile şi instrumentele Uniunii Europene cu relevanţă pentru regiune – Strategia Mării Negre, Strategia UE pentru regiunea Dunării, politica maritimă integrată", se menţionează în mesaj.

Următoarea sesiune a APCEMN va avea loc la Bucureşti, în perioada 26-27 noiembrie 2015. Agenda reuniunii va include dezbateri asupra subiectelor referitoare la rolul parlamentelor în reglementarea cadrului legal privind combaterea corupţiei, a traficului ilicit de bunuri culturale şi e-guvernarea în ţările OCEMN.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?