X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tulbure: Liderii coaliției au comis o eroare de calcul

9 iun. 2015,, 16:10   Politică
6576 3

Foto: realitatea.md

Șansele ca premierul Chiril Gaburici să fie demis sau să renunțe la funcție sînt foarte mari, consideră analistul politic Alexei Tulbure. În cadrul unui interviu acordat pentru NOI.md, politologul a menționat că problema demisiei premierului va fi pusă, cel mai probabil, după alegerile locale.

În opinia politologului, inițierea unei cauze penale de către Procuratură pe faptul falsificării diplomei de studii a premierului abia acum nu e întîmplătoare, ci este o reacție la revendicările lui Chiril Gaburici.

„Pînă acum Gaburici a fost acceptat de liderii coaliției, dar ei au comis o eroare de calcul. Spre surprinderea lor, Gaburici a dovedit că nu este un al doilea Timofti. Gestul lui este salutabil. Posibil, a fost susținut de partenerii noștri externi, iar acum este atacat de MAI și PG. Gaburici a înțeles că a fost atras în niște chestiuni foarte urîte și a venit cu o reacție de autoapărare”, susține Tulbure.

Politologul sugerează că nu doar Chiril Gaburici ar putea fi înlocuit în viitorul apropiat, dar și conducătorii altor instituții-cheie în stat. „Fie Gaburici va demisiona sub presiune, fie se va proceda așa cum sugerează declarația lui Candu de astăzi – că liderii coaliției își vor schimba slugile la mai multe instituții de stat – Procuratură, BNM. Chiar dacă se vor produce anumite schimbări la nivelul conducerii unor instituții, esența va rămîne aceeași. În locul unor slugi vor veni altele”, a remarcat analistul.

Potrivit lui Tulbure, schimbări importante, dar nu neapărat calitative ar putea avea loc și la nivelul clasei politice, astfel încît coaliția PLDM-PD-PL să fie refăcută. Acest scenariu este plauzibil mai ales în cazul în care liberalii vor pierde alegerile în capitală, spune politologul.

„Pierderea Primăriei va însemna un viitor incert pentru acest partid. Cred că va accepta fără să mai înainteze anumite condiții. Dacă va fi refăcută coaliția, și Leancă are șanse să se întoarcă. Trebuie să înțelegem că în așa caz vom obține un format al puterii pe care l-am mai avut. Este un scenariu prost pentru Republica Moldova”, a punctat Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?