Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

CEC: Parlamentul a ştiut că Codul electoral contravine unor legi, dar a păstrat tăcerea

3 iun. 2015,, 11:00   Politică
2553 0
ЦИК: парламент знал о противоречии Кодекса о выборах ряду законов
Foto: tribuna.md
Conducerea Parlamentului a fost informată despre divergenţele dintre prevederile Legii cu privire la protecţia datelor cu caracter personal şi Codul electoral în 2013, însă pînă în prezent nu a întreprins nimic pentru a schimba situaţia. Acest fapt este demonstrat de solicitarea adresată de către preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, fostului spicher Igor Corman.

Potrivit agenţiei "Infotag", în documentul publicat de CEC este indicat că scrisoarea a fost adresată lui Corman pe 18 septembrie 2013, în care CEC subliniază dificultăţile întîlnite la executarea Legii privind protecţia datelor cu caracter personal.

"Apar dificultăţi la asigurarea securităţii informaţiei înscrise în listele electorale atît în perioada întocmirii, actualizării listelor de către APL, cît şi la verificarea acestora de către alegători în perioada electorală", a menţionat Ciocan.

El a argumentat prin faptul că, conform Codului electoral, în listele electorale se înscriu alegătorii, indicîndu-se numele şi prenumele, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate al acestora, în timp ce în Legea privind protecţia datelor cu caracter personal sînt prevăzute anumite condiţii pentru prelucrarea, stocarea şi dreptul de acces la datele cu caracter personal.

"Aplicarea acestor condiţii creează numeroase impedimente la punerea în practică a prevederilor legislaţiei în scopuri electorale. CEC consideră necesară revizuirea prevederilor legii sus-menţionate pentru a permite folosirea datelor personale în scopuri electorale", se subliniază în demersul preşedintelui CEC.

Sîmbăta trecută Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a iniţiat verificări la CEC pentru încălcarea prevederilor legii în domeniul datelor cu caracter personal.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?