Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul discută iniţiative economice cu societatea civilă

23 mai. 2015,, 14:00   Economie
3254 3

Правительство обсуждает экономические инициативы с гражданским обществом
Foto: ipn.md

Un şir de iniţiative economice propuse de Guvern au fost prezentate şi puse în discuţie cu reprezentanţii societăţii civile în cadrul unei şedinţe care a avut loc în seara de vineri, 22 mai, la executiv. Premierul Chiril Gaburici a venit cu propria viziune asupra situaţiei economice din ţară şi a celei din domeniul financiar-bancar, prezentând iniţiativele care urmează să redreseze situaţia şi să asigure o dezvoltare economică durabilă, aşa cum prevede una dintre cele trei priorităţi ale Guvernului: unitatea naţională, supremaţia legii, economie durabilă, transmite IPN.

După şedinţă, premierul a declarat pentru presă că iniţiativele propuse sunt pe termen scurt şi mediu şi acestea vin să îmbunătăţească mediul de afaceri. Printre acestea au fost menţionate: reducerea numărului de autorizaţii, cu cel puţin 30 la sută, implementarea ghişeului unic care va unifica serviciile prestate de mai multe instituţii publice, simplificarea semnificativă a procesului de acordare a permiselor de construcţie, precum şi a procedurii de acordare a autorizaţiilor pentru comerţ.

Chiril Gaburici a menţionat că în cel mai scurt timp urmează să fie creat institutul ombudsmanului pentru mediul de afaceri, care va avea drept scop promovarea intereselor mediului de afaceri şi a supremaţiei legii în acest domeniu. De asemenea, Guvernul va extinde aria de acoperire a serviciilor publice electronice, pentru a diminua şi mai mult contactul direct dintre funcţionar şi beneficiar, a minimiza corupţia. În context, se preconizează transmiterea on-line a procedurilor de achiziţii publice. În acelaşi timp, va fi optimizat numărul de controale şi de instituţii abilitate cu funcţii de control.

Referindu-se la măsurile planificate pe termen lung, premierul a menţionat unificarea într-o singură instituţie a Serviciului Fiscal cu Serviciul Vamal, privatizarea transparentă a patrimoniului comercial ce aparţine statului, dar şi reducerea impozitelor pentru business. La fel, în opinia sa este nevoie de înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei fiscale. Potrivit premierului,” o abordare principială, pe care o avem în tot procesul de promovare a reformelor, este transparenţa.”

Participanţii la şedinţă şi-au prezentat şi ei propunerile şi sugestiile. Printre acestea se numără elaborarea de urgenţă a unui plan anti-criză pentru consolidarea instituţiilor de stat, în special a celor cu funcţie de reglementare, asigurarea independenţei profesionale, necesitatea debirocratizării activităţii acestora şi promovării consecvente a reformelor anunţate de către Guvern. La fel, aceştia au subliniat importanţa respectării necondiţionate a legislaţiei de către toate instituţiile statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?