Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentul a ratificat Acordul de comercializare a armelor

14 mai. 2015,, 16:20   Politică
3321 1
Парламент ратифицировал соглашение о торговле оружием
Foto: newsmoldova.md
Parlamentul a ratificat joi, 14 mai, în două lecturi, Acordul interguvernamental de comercializare a armelor. Documentul a fost semnat de 130 de state, informează agenţia "Infotag".

Prezentînd documentul pentru ratificare, viceministrul Economiei Tudor Copaci a comunicat că documentul deja a intrat în vigoare.

"În document se spune că va intra în vigoare după ce va fi semnat de cel puţin 50 de state membre. Acordul a fost ratificat de 67 din 130 de state, astfel el deja a intrat în vigoare. Documentul nu contravine ordinii de exportare şi importare a armamentului, inclusiv opt tipuri de armament simplu. Guvernul propune ratificarea Acordului, pentru a fi valabil şi pentru ţara noastră", a spus Copaci.

Deputatul Tudor Deliu a propus să se accepte propunerea Ministerului Justiţiei, care consideră că documentul trebuie ratificat cu precizarea că pe teritoriul regiunii transnistrene documentul va intra în vigoare după reglementarea finală a conflictului transnistrean, deoarece în prezent autorităţile constituţionale nu au posibilitatea de a controla procesul de comercializare a armelor în Transnistria.

Tudor Copaci a ripostat menţionînd că "a fost stabilită procedură de exportare a oricăror mărfuri".

"Dacă un agent economic din Transnistria va dori să vîndă legal armament, el trebuie să treacă procedura de înregistrare la Chişinău, după care va trebui să perfecteze marfa în modul cuvenit. Dacă procedura va fi respectată, noi nu vedem probleme pentru ca documentul să nu intre în vigoare pe întreg teritoriul republicii", a menţionat Copaci.

Deputaţii au sprijinit propunerea Guvernului.

La şedinţa de joi Parlamentul a ratificat, de asemenea, Acordul dintre Guvernul Moldovei şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu privire la participarea Moldovei la Fondul Regional al Parteneriatului European. De asemenea, Parlamentul a ratificat Acordul de facilitare şi protejare reciprocă a investiţiilor cu Muntenegru şi alte documente.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?