Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

UE va ajuta Moldova în derularea reformelor economice

7 mai. 2015,, 18:00   Economie
3587 1
ЕС поможет Молдове провести экономические реформы
Foto: nezavisne.com
Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova suportul necesar pentru implementarea agendei de asociere cu UE și realizarea reformelor economice. O declarație în acest sens a fost făcută de directorul general pentru politica de vecinătate și negocierile pentru extindere în cadrul Comisiei Europene, Christian Danielsson, în cadrul întrevederii avute la Chișinău cu vicepremierul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Stephane Bride, informează NOI.md.

Potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul Economiei, oficialii au discutat despre asistența tehnică și financiară acordată de Uniunea Europeană țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic pentru implementarea agendei de asociere, asigurarea stabilității și dezvoltării economice durabile.

Stephane Bride și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul continuu oferit de Uniunea Europeană în cadrul cooperării bilaterale și multilaterale, menționînd importanța vitală a suportului comunității europene pentru țara noastră în procesul de integrare europeană. În context, Stephane Bride a solicitat debursarea finanțărilor în cadrul Programului ENPARD, destinat creşterii competitivităţii produselor agricole, modernizării mediului rural şi obţinerii unui nivel mai înalt al marketingului în sectorul agroalimentar.

Potrivit ministrului Economiei, fără îndoială, printr-o cooperare strînsă în cadrul Parteneriatului Estic, Republica Moldova va putea atinge toate obiectivele stabilite în Acordul de asociere, inclusiv pe componenta zonei de liber schimb, care vor conduce la dezvoltarea economică a țării noastre și o asociere politică mai apropiată cu Uniunea Europeană.

La rîndul său, oficialul european a reconfirmat deschiderea și disponibilitatea autorităților de la Bruxelles de a acorda suportul necesar pentru implementarea agendei de asociere, exprimînd, totodată, interesul pentru susținerea reformei administrației publice locale, Chișinăul urmînd să elaboreze un document în acest sens.

Asistența financiară oferită de UE a fost sincronizată cu prioritățile și obiectivele stabilite în acordurile de cooperare dintre Moldova și UE, urmînd a fi acordată în decursul anilor 2014-2020. Fondul de finanțare pentru Republica Moldova în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV) s-a majorat de la 40 de milioane de euro în 2007 pînă la 131 de milioane de euro în 2014, fiind destinat pentru implementarea reformelor în sectorul justiției, educație, dezvoltare economică și energie. De asemenea, au fost alocate linii bugetare suplimentare pentru investiții în infrastructură, dezvoltare regională, proiecte de cooperare transfrontalieră, stimulare economică în zonele rurale, suport pentru întreprinderile mici și mijlocii și societatea civilă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?