X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Bratunov: Fără o sesizare la Procuratură, discuţiile despre caracterul ilicit al îndemnurilor la pierderea statalităţii sînt doar o filozofie

29 apr. 2015,, 09:45   Societate
3638 1
Foto: procuratura.md
Solicitat de NOI.md să răspundă dacă desfăşoară sau nu organele Procuraturii din ţara noastră cercetări în cazul propagandei şi îndemnurilor la pierderea statalităţii de către Republica Moldova, şeful Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, Corneliu Bratunov, le-a recomandat cetăţenilor ca, în caz de bănuieli de nerespectare a legislaţiei de către cineva, să sesizeze Procuratura.

„Posibil, cineva efectuează cercetări în cazul chemărilor la pierderea statalităţii moldoveneşti, dar nu secţia noastră”. La noi nu există o delimitare strictă a activităţii, iar eu nu pot să răspund pentru toată procuratura republicii”, a spus Corneliu Bratunov.

Procurorul a explicat că în ansamblu pe ţară sînt efectuate numeroase cercetări în cazul infracţiunilor împotriva statului: „Vreau să menţionez că diferenţa dintre expunerea opiniei personale şi unele chemări şi propagandă antistatală poate fi stabilită doar de o cercetare minuţioasă a fiecărei situaţii concrete. Este un complex de măsuri. O astfel de verificare poate fi iniţiată atît de organele publice – Procuratura, SIS, poliţia, cît şi de orice cetăţean”, a specificat Bratunov.

Procurorul Corneliu Bratunov susţine că cetăţenii Moldovei pot fi siguri că în Moldova sînt efectuate lucrări de control al respectării legislaţiei. Mai mult, apelul oricărui cetăţean care consideră că activitatea unei organizaţii publice sau obşteşti necesită un control din partea procuraturii este suficient pentru iniţierea acestuia.

„Controlul va fi efectuat în mod obligatoriu. Dacă va fi depusă sesizarea, Procuratura va iniţia citaţia, verificarea, audierile, expertizele. În cazul lipsei sesizărilor toate discuţiile de acest gen nu sînt altceva decît exerciţii de filozofie”, a explicat Corneliu Bratunov.

Procurorul capitalei, Ion Diacov, căruia NOI.md i-a solicitat informaţii suplimentare, nu a putut să-şi amintească în trecutul apropiat cercetări pe marginea chemărilor la schimbarea orînduirii statale a Moldovei, pierderea independenţei şi statalităţii ţării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?