Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Tulbure: Ghimpu a transformat Chișinăul într-o vacă de muls pentru sine și familia sa

27 apr. 2015,, 17:45   Societate
8550 6
Тулбуре: Гимпу превратил Кишинев в дойную корову для себя и своей семьи
Foto: omg.md
Activistul civic Alexei Tulbure a comentat pentru NOI.md raportul de activitate prezentat de primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Alexei Tulbure consideră că realizările edilului sînt niște invenții, iar principala problemă a lui Dorin Chirtoacă este unchiul acestuia. Totodată, Tulbure și-a expus părerea despre ce fel de primar are nevoie Chișinăul.

„Este suficient să locuiești la Chișinău pentru a cunoaște că toate «realizările» despre care a relatat astăzi Dorin Chirtoacă sînt vorbe goale. Sînt niște minciuni, or, în cei opt ani sub mandatul lui Chirtoacă, Chișinăul s-a transformat într-un oraș mohorît, murdar și prost gestionat, cu instituții ineficiente și servicii de calitate joasă, în care nu este confortabil de trăit. De aceea, raportul lui Chirtoacă nu era neapărat să fie ascultat. Rezultatele activității acestui primar general și așa le vedem în fiecare zi pe străzi, trotuare, în fața blocurilor. Avem de a face cu birocrați din administrația orașului și ne confruntăm cu probleme pe care serviciile municipale ni le creează în loc de servicii.

Este foarte semnificativ și faptul că în cadrul prezentării raportului primarului Chirtoacă, a luat cuvîntul și Mihai Ghimpu. Mulți o spun direct: Nu trebuie să ne supărăm pe Dorin Chirtoacă! Pentru că în oraș de el nu depinde nimic. Posibil că el a avut intenții bune de a schimba lucrurile în bine în oraș, la început de mandat. Însă el are un unchi – Mihai Ghimpu. Acesta a transformat orașul într-o vacă de muls pentru sine și familia sa. Această familie a folosit funcția de primar general pentru a fura orașul. Este suficient de amintit de tenderele și achizițiile publice la care participă firmele controlate de Ghimpu.

Toate aceste delapidări care se produc prin decizii ilegale de judecată și atacuri raider au loc cu acordul tacit al Partidului Liberal. Se prea poate că Chirtoacă ar dori să se opună, dar nu-i reușește. Dacă îl vom mai alege o dată pe Chirtoacă, Chișinăul va degrada, iar «familia» va continua să se îmbogățească. În acest caz, în loc de o dezvoltare a orașului vom continua să ascultăm rapoarte, declarații și altă demagogie proeuropeană sau de alt fel. Despre ce putem vorbi, dacă după opt ani de administrare a orașului așa și nu a fost adoptat planul urbanistic general!? Capitala se dezvoltă haotic și anume așa și arată.

Chișinăul are nevoie de un primar curajos, modern, care combină calitățile de politician și tehnocrat. El trebuie să înțeleagă ce înseamnă urbanismul modern, să aibă imaginația și capacitatea de a aduna în jurul său o echipă demnă. Din această echipă trebuie să facă parte specialiști capabili să planifice viitorul și să abordeze complex problemele orașului. Este important, de asemenea, ca edilul să aibă voință politică. El trebuie să se opună activ fărădelegilor care se produc la nivel de putere centrală și sistem judecătoresc.

În spatele primarului general al capitalei trebuie să se afle nu un partid politic, ci locuitorii orașului. Edilul trebuie să atragă chișinăuienii în soluționarea problemelor cu care se confruntă orașul, să se consulte cu ei. Astfel, Dorin Chirtoacă pur și simplu constată problema și explică că aceasta nu poate fi rezolvată din cauza corupției întregului sistem. Un primar adevărat, dacă se confruntă cu asemenea probleme, scoate oamenii în stradă și personal îi duce acolo unde nu se dorește soluționarea problemelor, organizînd un miting de amploare. Primarul este liderul comunității orășenești și rezistenței civice împotriva dezmățului”, a conchis Alexei Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?