Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Papa Francisc condamnă resurgența antisemitismului în Europa

20 apr. 2015,, 21:00   Externe
6287 5

Foto: agerpres.ro

Papa Francisc a condamnat luni orice formă de antisemitism în Europa, o tendință pe care el a considerat-o ''preocupantă'', lăudînd în fața rabinilor europeni ''dialogul sistematic'' angajat de 50 de ani între creștini și evrei, relatează AFP. ''Tendințele antisemite și unele acte de ură și violență sunt preocupante în Europa. Fiecare creștin nu poate fi decît ferm în condamnarea oricărei forme de antisemitism'', a declarat Jorge Bergoglio, care și-a manifestat de multe ori prietenia față de evrei și iudaism.

Papa argentinian i-a primit în audiență pe responsabilii Conferinței Rabinilor Europeni (CER), o premieră de la înființarea acestei organizații în 1956. Făcînd referire la documentul Conciliului Vatican II, ''Nostra Aetate'', care în 2005 a exprimat respectul față de alte religii, inclusiv iudaismul, rupînd cu secole de antiiudaism catolic, Papa Francisc a subliniat că acest dialog progresează ''de aproape o jumătate de secol într-o manieră sistematică''.

Papa i-a adus un vibrant omagiu Rabinului Romei, Elio Toaff, ''om al păcii și al dialogului'', decedat duminică la Roma, care a avut un rol esențial în apropierea dintre evrei și creștini, primindu-l în sinagoga sa pe Papa Ioan Paul al II-lea în 1986. Între cei doi s-au stabilit relații de prietenie după această vizită istorică. Marele rabin al Moscovei, Pinchas Goldshmidt, președintele CER, a subliniat în fața Papei că evreii sunt în prezent în Europa ''victimele colaterale'' ale unei ofensive antimusulmane instrumentalizate de către mediile de extrema-dreaptă.

CER este una dintre principalele voci ale iudaismului în Europa și regrupează circa 600 de rabini ortodocși din circa patruzeci de țări.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?