X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Ex-secretarul general NATO: Rusia este mai periculoasă decît URSS

16 apr. 2015,, 17:35   Externe
5782 8

Foto: agerpres.ro

Rusia este o amenințare mai mare pentru pacea lumii decît URSS. Această opinie a fost exprimată de fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu cu Newsweek, preluat de rbc.ru.

"Chiar și în perioada sovietică, ei nu îndrăzneau să vorbească despre un conflict nuclear. Acum vedem că se discută deschis. În acest sens, Rusia este astăzi mai periculoasă decît Uniunea Sovietică. URSS a fost mai previzibil decît actuala conducere", - a spus el.

Potrivit lui Rasmussen, Rusia se comportă imprevizibil în conflictul cu Uniunea Europeană și încearcă să destabilizeze țările din interiorul UE. "Rusia a adoptat o strategie care combină metodele tradiționale de luptă cu propaganda sofisticată și campania de dezinformare", - a declarat ex-secretarul general. Comentînd cu privire la recenta vizită a prim-ministrului Greciei Alex Tsipras la Moscova, Rasmussen a declarat că acesta se "joacă cu focul", deoarce Rusia nu poate ajuta financiar Grecia.

Deși fostul șef al alianței consideră că, în viitorul apropiat, NATO "va continua să fie piatra de temelie a securității europene", el a adăugat că există necesitatea evoluției. Potrivit lui, Occidentul trebuie să intensifice lupta împotriva amenințărilor hibride și să investească mai mult în securitatea informatică.

La începutul lunii aprilie, The Times scria că Moscova folosește amenințarea nucleară la adresa Statelor Unite ale Americii pentru a forța NATO să retragă forțele sale de la granița rusă. Potrivit ziarului, în cadrul întrevederii dintre foștii oficiali de rang înalt ruși și americani în domeniul securității în luna martie a acestui an în Germania, partea rusă ar fi afirmat că "Președintele Vladimir Putin este gata să răspundă cu forța în caz de extindere a prezenței trupelor NATO în statele baltice. Kremlinul a numit această publicație "un exemplu clasic de demonizare a Rusiei".

Într-un interviu cu The Telegraph, în februarie 2015, Rasmussen a mai spus că Rusia încearcă să dezbine NATO, statele baltice fiint amenințate în primul rînd. "Putin vrea să restaureze statutul Rusiei de mare putere", - a explicat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?