X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Mai multe legi tăinute, adoptate odată cu bugetul

10 apr. 2015,, 11:35   Politică
8618 6

Foto: noi.md

Asumarea răspunderii de către Guvern în privinţa bugetului şi a politicii bugetar-fiscale este ilegală, iar premierul Chiril Gaburici trebuie să răspundă penal pentru abuz în serviciu. Este opinia invitaţilor „Cabinetului din Umbră” de la Jurnal TV, care susţin că prevederile din regulamentul Parlamentului privind cazurile în care Guvernul îşi poate asuma răspunderea, nu vizează în niciun caz bugetul de stat.

Mai grav chiar decît asumarea răspunderii pentru bugetul de stat ar fi însă că în teancul de proiecte pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea au fost tăinuite mai multe legi. Unul dintre proiecte prevede modificarea Codului Vamal, astfel încît pe teritoriul regiunii transnistrene să fie legalizate magazinele duty free.

„Sub substratul acestei porcării care s-a făcut se ascunde proiectul de modificare a Codului Vamal. În setul de proiecte de legi pe care s-au apucat să le adopte fără Parlament au adăugat la art. 97 din Codul Vamal o normă care se va numi de azi înainte, în cazul în care, Doamne fereşte, aceste proiecte trec, licenţierea activităţii magazinului duty free de pe teritoriul temporar necontrolat de către instituţiile constituţionale. Cu alte cuvinte, prin toată abureala asta legată de bugetul de stat şi prin pretinsa grabă de a salva parcursul economic al RM, de fapt, s-au tăinuit mai multe legi. Este şi cea cu privire la asigurări, şi altele, dar mie mi se pare cea mai gravă aceasta privind Codul Vamal. Deci au votat posibilitatea instaurării magazinelor duty free în Transnistria. Cui aparţin ştim, dar acum vorbim despre chestii mult mai grave. Este un teritoriu neconstituţional şi acolo, iată ce se instaurează, cu sfidarea tuturor normelor constituţionale”, afirmă avocatul Ana Ursachi.

În continuare, avocatul a explicat de ce asumarea răspunderii de către Guvern în cazul bugetului şi politicii bugetar-fiscale este ilegală.

„Asumarea răspunderii se face în cazul în care nu vorbim despre proiecte de legi care intră în competenţa exclusivă a Parlamentului. Cînd vorbim despre o lege organică, şi bugetul RM este o lege organică, prerogativa este strict a Parlamentului. Chiar dacă regulamentul Parlamentului spune că Guvernul se poate angaja să-şi asume răspunderea cu privire la proiecte (doar proiecte, în faza incipientă) în privinţa unor legi organice, atunci cînd vorbim despre buget acest lucru este total inacceptabil şi ilegal. În cazul bugetului de stat este vorba despre trei lecturi şi de supunerea obligatorie a trecerii prin nişte comisii”, susţine Ana Ursachi.

Fostul deputat Valeriu Saharneanu a menţionat, în context, că bugetul şi politica bugetar-fiscală a fost primul mare test pentru noua guvernare, iar explicaţia legată de lipsa de timp şi de faptul că în Parlament proiectul ar fi fost tergiversat nu ţine.

„Trebuiau să se gîndească la asta de la bun început. Legea bugetului şi a politicii bugetar-fiscale a fost primul mare test. În 2013-2014 am adoptat bugetul timp de două luni de zile, pînă s-a discutat în comisii, pînă au fost examinate toate anexele, toate punctele. Sînt o sumedenie de lucruri care trebuie să fie analizate şi examinate minuţios”, afirmă jurnalistul şi ex-parlamentarul.

De cealaltă parte, ex-ministrul Finanţelor, Mihai Manole, a adăugat: „În Parlament nu există o majoritate care ar vota bugetul, ăsta e secretul tot”.

În altă ordine de idei, avocatul Ana Ursachi a accentuat şmecheria acestei urgenţe şi a declarat că preşedintele Nicolae Timofti trebuie să se opună acestei legi.

„Care este trucul la care Chiril Gaburici nu putea să ajungă cu mintea proprie, dar pe care l-a făcut anume el, devenind subiectul răspunderii penale pentru abuz în serviciu? Chiril Gaburici, venind cu încercarea de a-şi asuma răspunderea, obligîndu-şi, de fapt, miniştrii să voteze, îl prezintă Parlamentului în aceeaşi zi, iar Andrian Candu anunţă despre aceasta deputaţii. În momentul în care nu este înaintată o moţiune de cenzură, şi ştim că pînă la ora asta nu avem o moţiune de cenzură, proiectul de lege se consideră adoptat. Vreau să ajung la o idee foarte simplă şi chem lumea să protesteze în faţa Preşedinţiei, pentru că cel care va purta răspunderea ultimativă pentru toate aceste trucuri va fi preşedintele RM. El se poate opune acestei legi. Nicolae Vasilievici, dvs., spre deosebire de „Ciril” Gaburici, sînteţi jurist”, s-a adresat avocatul către preşedintele Timofti.

La rîndul său, jurnalistul Chiril Moţpan şi-a exprimat opinia că premierul Gaburici nu prea îşi dă seama ce face. „Am un pic de compasiune pentru Chiril Gaburici. Probabil că nu realizează ce face. Se lasă manipulat în aşa hal încît va avea de răspuns din punct de vedere juridic. Probabil că are nişte consilieri care pot să-i spună ce ar urma”, a punctat jurnalistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?