X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Preşedintele ar putea merge la învestirea başcanului cu garanţia că va fi tratat corespunzător

8 apr. 2015,, 13:00   Politică
6483 10
Президент может посетить инаугурацию башкана, при условии обеспечения ему надлежащего приёма
Foto: ipn.md
Preşedintele Nicolae Timofti ar putea răspunde invitaţiei de a merge în Găgăuzia la învestirea başcanului Irina Vlah, dar cu garanţia că va fi întâmpinat şi tratat ca şeful statului, a declarat pentru IPN analistul politic Anatol Ţăranu. „Cred că echipa preşedintelui ar trebui să analizeze bine situaţia şi totuşi să se decidă să meargă încolo”, a spus Anatol Ţăranu.

Comentând afirmaţiile Irinei Vlah că Nicolae Timofti n-a vizitat niciodată Găgăuzia, iar ceremonia de inaugurare a başcanului va fi o ocazie potrivită pentru poporul găgăuz să se întâlnească cu preşedintele, Anatol Ţăranu a spus că preşedintele în general nu prea merge prin ţară. „Trebuie să înţelegem un lucru important din sistemul politic al Republicii Moldova: preşedintele nu are împuternicirea unui executiv şi din acest punct de vedere toate aceste plecări prin ţară, caracteristice pentru alţi preşedinţi, nu se înscriu în împuternicirile şi obligaţiunile lui funcţionale”, a subliniat Anatol Ţăranu.

În acelaşi timp, analistul crede că preşedintele putea să fie mai activ în această privinţă, putea să meargă prin ţară deoarece există o cerere din partea cetăţenilor să fie vizitaţi de şeful statului. „El putea să meargă în Găgăuzia, indiscutabil. Aceasta estre o zonă complicată a Republicii Moldova, dar preşedintele, mergând încolo, cu siguranţă ar fi provocat anumite aşteptări pe care nu ar fi putut să le onoreze. Din acest punct de vedere cred că a ales calea cea mai simplă, nu provoacă aceste aşteptări şi astfel nu a provocat critici mult mai consistente la adresa organelor centrale de la Chişinău. Acum este acuzat că doar nu a venit şi la aceasta s-a redus”, a opinat Anatol Ţăranu.

În opinia sa, ar fi fost mai complicat dacă preşedintele mergea acolo, dacă făcea nişte promisiuni pe care nu ar fi putut să le onoreze şi aceasta ar fi provocat reacţii mai virulente la Comrat.

Irina Vlah a decis că inaugurarea sa, care va avea loc la 15 aprilie, nu se va face într-un cerc restrâns, ca până acum în cazul altor başcani, ci în Piaţa Biruinţei din centrul Comratului, pentru ca să poată asista toţi doritorii. La eveniment a fost invitat întregul Cabinet de miniştri, deputaţii, conducerea Parlamentului şi şeful statului.

Preşedinţia nu comunicat deocamdată dacă preşedintele va răspunde sau nu invitaţiei. Astăzi şi mâine, Nicolae Timofti se află într-o vizită în Turkmenistan.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?