Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

A încetat din viață regizorul, actorul și muzicianul Mihail Timofti

14 noi. 2023,, 14:15   Societate
5080 4

Mihail Timofti - regizor de film, scenarist, scriitor, compozitor, muzician multi-instrumentist și actor moldovean - Vasile, ghidul-trădător din celebrul film "Lăutarii" al lui Emil Loteanu, s-a stins din viață la Chișinău.

Artistul Poporului Republicii Moldova a decedat la 10 noiembrie, la vîrsta de 75 de ani.

Mihail Vasilievici Timofti s-a născut la 19 septembrie 1948. În 1965, s-a înscris la Teatrul "Contemporanul", unde pentru prima dată a ieșit pe scenă într-un rol principal. În 1967 a absolvit școala muzicală specială ”E. Coca” la specialitatea clarinet și pian. La festivalul teatrelor populare de la Moscova a fost decernat cu două medalii de aur - pentru rolul principal în comedia "Visuri și necazuri" și pentru muzica scrisă pentru această piesă. În 1971 a absolvit Conservatorul de Stat ”G. Muzicescu”, Facultatea Regie Dramă. În perioada 1971-1981 a lucrat la studioul cinematografic "Moldova-film" în calitate de regizor și actor, montînd aproximativ patruzeci de filme muzicale.

În 1985, Timofti a absolvit cu o diplomă externă la Conservatorul de Stat ”N.A. Rimski-Korsakov” din Leningrad, Facultatea Regie Operă. În 1984-1985 - director al Teatrului de Comedie Muzicală din Orenburg, în 1986-1988 - director al Teatrului Muzical din Saransk, Mordovia, în 1989-1990 a lucrat la Teatrul Muzical din Tomsk, iar din 1990 - la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău.

A pus în scenă zeci de spectacile în teatrele din URSS, a jucat în muzicaluri, operete și vodeviluri, în special rolul principal în producția "Onomastica Motanului Leopold", a scris scenarii. A făcut turnee active în Europa și a fost cîștigătorul mai multor premii.


Despre moartea lui Mihail Timofti a anunțată astăzi pe rețeaua de socializare fiul său Eugen, fără a numi cauza decesului. El a precizat că tatăl său a fost înmormîntat în cimitirul "Sfîntul Lazăr" (Doina).

Eugen s-a adresat prietenilor tatălui său, telespectatorilor cu rugămintea să-l ierte pentru că nu a anunțat imediat despre decesul tatălui, deoarece așa a dorit tatălui său, care era foarte obosit, arăta rău și nu vroia să-l vadă cineva în așa stare.

"De aceea am hotărât să îndeplinim dorința tatălui meu să facem tot în liniște, era o durere extraordinară, este și va fi toată viața! Vă rog frumos, nu-l uitați, țineți-l în minte așa cum era: talentat, frumos, energic, cu simț de umor. Amintiți-vă de el, vorbiți despre el, dedicați-i muzică, poezii, concerte, expoziții etc. El vă iubea foarte mult pe toți, pe prieteni, pe spectatorul său, scena, suferea foarte mult că nu mai ieșea în scenă, atunci s-a concentrat la carte autobiografică și nuvele, dar oricum îi era dor de scenă, de teatru, de colegii săi, de spectator.

Cine dorește, il puteți vizita pe tatăl meu - Cimitirul "Sfântul Lazăr" (Doina) - Cartierul 282; Rândul 39; Locul nr. 1. Tata vă așteaptă pe toți cu o mare plăcere! Anticipat vă mulțumesc cine o să-l viziteze. Peste 2 ani vom instala monument după recomandarea specialiștilor!”, a scris Eugen Timofti.

Mai multe informații despre numele importante pentru cultura Republicii Moldova puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

3
0
2
44
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?