Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Codul fiscal nu trebuie să contravină standardelor naţionale de contabilitate

2 apr. 2015,, 14:00   Societate
3413 0

Foto: noi.md

(Interviu acordat de şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru, corespondentului agenţiei "Infotag" Vladimir Sidorenco)

"Infotag": Domnule Prisăcaru, de ce unele prevederi ale Codului fiscal (CF) trebuie ajustate la regulile standardelor naţionale de contabilitate (SNC), aprobate prin ordinul ministrului Finanţelor (care nici nu este document guvernamental)?

Ion Prisăcaru: Codul fiscal este lege. Trebuie respectat. Este o regulă, o axiomă. Dar sînt cazuri cînd este imposibil de respectat legea. Asemenea situaţie trebuie considerată "excepţie". Odată cu adoptarea SNC, a devenit imposibil de îndeplinit unele prevederi ale CF.

"I": Cum sînt scrise articolele Codului fiscal, aşa şi se îndeplinesc...

I.P.: Mi-aş dori, dar, din păcate, nu este posibil. Din simplul motiv că termenii şi noţiunile din SNC lipsesc în Codul fiscal. Sînt necesare explicaţii legislative – cum trebuie definiţi aceşti indici, ce trebuie luat în considerare la calcularea impozitelor. Noile standarde de evidenţă contabilă prevăd o altă metodă de evaluare a activelor "lungi". De exemplu, sînt calificate ca active corporative şi noncorporative. Şi costul acestora se transferă la cheltuielile de producere sau costuri de distribuţie. Iar în evidenţa contabilă şi impozitare normele şi termenii transferării costurilor sînt diferite. Agenţii economici au depus un număr enorm de solicitări la IFPS referitoare la ce categorie să atribuie activele. Iar IFPS nu poate oferi un răspuns, deoarece în CF noţiuni ca "corporative" şi "noncorporative" lipsesc.

"I": IFPS a informat pe cineva despre situaţia creată?

I.P.: Ministerul Finanţelor. Anume acest organ de stat răspunde de elaborarea şi aprobarea normelor de evidenţă contabilă, şi de îndeplinirea politicii fiscale. Cu asemenea probleme ne adresăm Ministerului.

"I": În ce constau dificultăţile pentru colaboratorii Ministerului Finanţelor, cînd sînt nevoiţi să dea un răspuns la solicitările IFPS?

I.P.: Adresăm Ministerului întrebări neordinare, deoarece nu găsim răspuns pentru acestea în legislaţie. La rîndul nostru, le primim de la contribuabili, care nu au timp să aştepte. Ei au nevoie de explicaţii nu pentru cultură generală, ci pentru munca de zi cu zi.

Pregătirea răspunsurilor necesită nu doar timp, dar şi cunoştinţe, în primul rînd în domeniul evidenţei contabile, impozitării, jurisprudenţei. Şi, desigur, experienţă profesională şi practică. Specialiştii ce dispun de asemenea cunoştinţe şi experienţă, cum se spune în popor, sînt "marfă unicat". Iar exclusivul costă scump. Și salariile de la Ministerul Finanţelor sînt mici. Fără remunerare pe măsură a cunoştinţelor şi experienţă, asemenea specialişti la Minister nu vor veni. De altfel, cu o astfel de problemă se confruntă şi IFPS. În prezent avem peste 100 de locuri vacante.

"I": Noile reguli ale SNC Ministerul le-a introdus prin ordin încă în vara anului 2013, dar abia din 2015 evidenţa contabilă în baza acestora a devenit o normă. IFPS mai are o mică rezervă de timp. Declaraţiile de venit pentru 2015 agenţii economici vor începe să le depună abia în primul trimestru al anului 2016.

I.P.: Timp, din păcate, nu mai avem. Mulţi agenţi economici au început să efectueze evidenţa contabilă conform noului SNC în 2014. Astfel, întrebări profesionale legate de completarea declaraţiei de venit pentru 2014 au destule. În lipsa explicaţiilor oficiale ale Ministerului, IFPS nu poate oferi răspunsuri la întrebările contribuabililor.

"I": Deoarece IFPS nu a primit explicaţii de la Minister şi nu poate explica situaţia, urmează de aşteptat în tăcere?

I.P.: Dacă vrem ca antreprenorul moldovean să asimileze cultura fiscală din Europa de Vest, nu trebuie să-i ignorăm întrebările, să-l lăsăm în neştiinţă, apărute nu din vina sa, ci ca rezultat al "capodoperelor" unor funcţionari. Agenţii economici se adresează cu diferite întrebări inspecţiei fiscale, deoarece IFPS conlucrează strîns cu aceştia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?