X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

În locul autonomiei – șase ani de închisoare

20 mar. 2015,, 09:05   Societate
3550 1
Foto: moldnews.md
Primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, riscă să primească în locul autonomiei național-culturale șase ani și șase luni de privațiune de libertate, relatează NOI.md.

Pronunțarea sentinței în cazul lui Serghei Filippov a fost programată pentru 16 aprilie. Procuratura cere șase ani și jumătate de privațiune de libertate pentru primar, acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, care a cauzat bugetului un prejudiciu în valoare de peste 160 de mii de lei. Cazul este audiat de aproximativ un an. Filipov se consideră nevinovat și asociază cele întîmplate cu poziția sa politică de atribuire raionului de ședere a bulgarilor a statutului de autonomie național-culturală.

„Cerînd șase ani de privațiune de libertate pentru Serghei Filippov, autoritățile exercită presiune asupra minorităților naționale și aranjează o «pedeapsă demonstrativă», a declarat ieri bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal. Această poziție este împărtășită de un număr semnificativ de oameni publici și organizații din Moldova.

Ancheta în cazul lui Serghei Filipov a fost inițiată în primăvara anului trecut de către Procuratura Anticorupție a regiunii de sud. Inspecția ecologică din teritoriu a prezentat organelor de drept datele controlului, care atestă că în urma lucrărilor de amenajare a scuarului orășenesc, primarul Taracliei, Serghei Filipov „a cauzat bugetului un prejudiciu în valoare de 164.800 de lei”. Prejudiciul înregistrat de ecologiști a fost cauzat de dispoziția primarului de a defrișa cîțiva arbori. Serviciile anticorupție din sudul țării au intentat un dosar penal în pofida faptului că Serghei Filipov a prezentat pentru elucidarea faptelor incriminate autorizațiile necesare.

De la începutul anchetei, chiar Filipov și oamenii din cercul lui spuneau că urmărirea penală a primarului Taracliei este efectuată la comandă, în legătură cu activitatea intensă a lui Filipov ce ține de atribuirea raionului Taraclia, 60 la sută din populația căruia sînt bulgari etnici, a statutului de autonomie cultural-națională. Filipov este renumit prin declarațiile sale, precum că dacă autoritățile Moldovei vor refuza atribuirea statutului Taracliei, atunci raionul, prin intermediul unui referendum, va adera la UTA Gagauz-Yeri. Urmărirea penală a lui Serghei Filipov a fost inițiată pe fondul intensificării activității publice orientate spre dobîndirea de către raionul Taraclia a statutului special.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?