X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Expert: La alegerile başcanului Găgăuziei sînt posibile manipulări cu listele de alegători

13 mar. 2015,, 16:00   Politică
4641 1
Эксперт: на выборах башкана возможны манипуляции
Foto: gagauzinfo.md
La alegerile başcanului Găgăuziei sînt posibile manipulări cu listele de alegători. Asemenea opinie a exprimat vineri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul centrului "Пилигрим-демо" Mihail Sercheli, care din februarie 2015 monitorizează desfăşurarea în regiune a campaniei electorale.

Potrivit agenţiei "Infotag", expertul a menţionat că la alegeri vor fi folosite listele vechi (pe hîrtie), întocmite în limba rusă.

"Vă imaginaţi – numele şi prenumele găgăuze scrise în limba rusă. Totodată, pînă la 10% din populaţia autonomiei a obţinut documente de tip nou la oficiile întreprinderii de stat «Registru»doar în limba de stat. Deja acum mulţi cetăţeni se confruntă cu scrierea diferită în noile documente şi cele precedente. Cum vor proceda reprezentanţii organelor electorale, cînd vor apărea asemenea cazuri, nu ştim... Dar evident că identificarea alegătorilor va fi dificilă", consideră Sercheli.

El a atras atenţia la faptul că, datorită Legii cu privire la alegerile başcanului, echipele birourilor şi sectoarelor electorale sînt formate de administraţiile localităţilor.

"Candidaţii pentru başcan de repetate ori, la întrevederile cu experţii independenţi, opinau că în sate şi oraşe birourile şi sectoarele sînt formate în baza principiilor de partid. Ce partid are majoritate în organele locale, acela va şi controla activitatea instanţelor indicate, fapt ce, desigur, nu insuflă speranţă în transparenţa desfăşurării alegerilor", a spus el.

Sercheli consideră prea modestă suma alocată din bugetul de stat – 2,1 milioane de lei pentru întreaga campanie electorală. În opinia sa, avînd în vedere prăbuşirea leului, această sumă este insuficientă chiar şi pentru remunerarea membrilor comisiei electorale.

Conform informaţiei prezentate în timpul conferinţei de presă despre reflectarea campaniei electorale în presă, cele mai active au fost portalurile de ştiri. Preşedintele Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a menţionat că în total au fost monitorizate cinci surse media din autonomie, finanţate din resurse proprii. În perioada 16 februarie - 1 martie portalurile regionale gagauzinfo.md şi gagauzmedia.md au publicat 70 şi, respectiv, 52 de articole despre alegeri.

"Din 70 de articole pe gagauzinfo.md 29 vizau candidatul Irina Vlah (totodată, ştirile adesea aveau notă pozitivă), 24 – pe alt candidat – Nicolai Dudoglo, 16 – pe Dmitri Croitor. Marea parte a informaţiilor despre ultimii doi aveau notă negativă. Nici primul, nici al doilea portal nu au aplicat regula practicii jurnalistice "dreptul la replică" persoanei care a fost criticată sau prezentată într-o lumină nefavorabilă", a spus el.

Macovei consideră că pe fundalul reflectării echilibrate a campaniei electorale în Găgăuzia, portalul gagauzinfo.md poate fi definit "agentul electoral al candidatului Irina Vlah".

Vorbind despre activitatea companiei publice "Teleradio Găgăuzia", el a spus că din 10 buletine de ştiri de seară monitorizare, 13 subiecte au fost dedicate activităţii CEC din autonomie, menţionînd importanţa familiarizării cetăţenilor cu "rutina comisiei".

Cercetarea "Пилигрим-демо" a fost realizată din surse acordate de Ambasada SUA în Republica Moldova. "Пилигрим-демо" a participat la monitorizarea a trei campanii electorale în autonomie, începînd cu 2010.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?