X 
Eurovision stiri: 510
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Demnitarii ar putea să depună declaraţiile de avere on-line

11 mar. 2015,, 08:45   Economie
4257 0

Foto: actualitati.md

Din anul viitor, demnitarii ar putea să depună on-line declaraţiile de avere şi de interese. Potrivit reprezentanţilor Centrului de Guvernare Electronică, noua metodă va scoate la iveală diferenţa dintre veniturile şi proprietăţile funcţionarilor, aşa încât, membrii CNI să poată depista neregulile din declaraţiile demnitarilor. Anunţul a fost făcut în cadrul unui club de presă, organizat de Centrul pentru Investigaţii Jurnalistice.

Programul E-integritate, prezentat de Centrul de Guvernare Electronică, presupune depunerea declaraţiilor de avere a demnitarilor atât on-line, cât şi off-line. Autorii proiectului susţin că verificarea averilor funcţionarilor va deveni mai eficientă. Şi asta pentru că dispozitivele moderne vor scoate la iveală dintr-o dată diferenţa dintre veniturile şi proprietăţile demnitarilor. Mai mult, programul permite şi vizualizarea averilor deţinute de unele rude ale funcţionarilor, care încearcă astfel să-şi tăinuiască proprietatea.

Pentru a putea fi aplicate, noile propuneri trebuie să fie aprobate şi de Guvern. Până atunci, averile demnitarilor moldoveni sunt completate manual şi abia apoi sunt publicate on-line. Totuşi, în acest an, preşedintele CNI nu exclude că proprietăţile deputaţilor, miniştrilor sau ale judecătorilor vor fi cunoscute mult mai târziu decât de obicei. Şi asta pentru că nu a fost desemnată compania care va scana documentele, întrucât nu a fost aprobat Bugetul de stat.

Chiar şi aşa, demnitarii se pare că nu se grăbesc să-şi declare veniturile. Potrivit CNI, până acum, doar 12 mii, din cei aproape 100 de mii de demnitari, şi-au făcut publice averile. De vină ar fi legislaţia imperfectă, afirmă preşedintele CNI. Aşa încât cei care nu se conformează riscă amenzi de maxim 3 mii de lei. În anul trecut, 7 miniştri au fost sancţionaţi pentru nedeclararea averii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?