Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova a primit recomandări privind extinderea comerțului liber cu UE

9 mar. 2015,, 10:30   Economie
3821 3
Foto: noi.md
Reuniunea Consiliului pentru comerţ al Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător RM-UE (DCFTA) s-a încheiat. În urma discuţiilor, delegaţia europeană a făcut un şir de recomandări privind dinamizarea implementării angajamentelor în cadrul DCFTA, informează NOI.md cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei.

Din partea Republicii Moldova, la şedință a participat viceministrul Economiei Octavian Calmîc, UE a fost reprezentată de Luc Pierre Devigne, şeful Unităţii de Comerţ în cadrul Comisiei Europene, negociatorii principali al Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător RM-UE.

Agenda ședinței a inclus un șir de subiecte ce vizează comerțul exterior al Republicii Moldova, standardizarea și infrastructura calității, administrarea vamală, proprietatea intelectuală, sectorul financiar-bancar, concurențial, energetic etc.

Experţii UE au menționat progresele înregistrate în domenii precum proprietate intelectuală, concurență, achiziții publice, totodată, recomandînd necesitatea urgentării implementării angajamentelor ce derivă din ZLSAC. Printre propuneri a fost notată dinamizarea utilizării potenţialului DCFTA la export, mai cu seamă a cotelor preferenţiale şi obţinerea dreptului la exportul de produse de origine animalieră. De asemenea, oficialii au recomandat reluarea şi accelerarea activităţilor de armonizare şi implementare a legislaţiei europene, în 2015 urmînd a fi transpuse în legislația națională circa 30 de directive europene în diferite domenii.

Republicii Moldova i s-a mai propus să coordoneze cadrul legislativ la etape de proiect şi expertizare cu structurile europene de resort. Alte recomandări au mai vizat organizarea unui şir de videoconferinţe pentru buna înţelegere a legislaţiei UE şi a impactului asupra mediului de afaceri şi consumatori, precum şi activităţi de mediatizare a DCFTA în Republica Moldova, inclusiv şi în regiunea transnistreană.

Viceministrul economiei Octavian Calmîc a mulțumit părții europene pentru participare și suport și a menționat că recomandările și propunerile înaintate vor servi drept suport în implementarea ZLSAC.

La rîndul lor, partenerii europeni au asigurat disponibilitatea de a acorda suport și în continuare pentru depășirea deficiențelor ce pot apărea în procesul de implementare a angajamentelor din ZLSAC. Conlucrarea permanentă a specialiștilor pe domeniile de resort va fi asigurată prin intermediul videoconferințelor, vizitelor de studiu și menținerea unui dialog continuu între părți.

La reuniune, a fost remarcată ascensiunea comerțului exterior în anul 2014 prin creșterea exportului în UE cu 9,6% faţă de anul 2013, astfel, înregistrînd o pondere în totalul de exporturi de 53,3%, preponderent a produselor agroindustriale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?